Raport îngrijorător al OMS: Aproape 60% dintre adulţii români sunt supraponderali. Câți copii suferă de obezitate

Raport îngrijorător al OMS: Aproape 60% dintre adulţii români sunt supraponderali. Câți copii suferă de obezitate
Sursa foto: ARHIVĂ
Publicat: 24/10/2023, 19:21
Actualizat: 24/10/2023, 19:23

Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL) a declarat marţi, în cadrul dezbaterii „O educaţie nutriţională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noştri”, organizată la Senat, că statistici sunt îngrijorătoare în legătură cu subiectul evenimentului.

Astfel, conform raportului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2015, aproximativ 25% dintre copiii români sunt supraponderali. Iar raportul de anul trecut arată că 58% dintre adulţii români sunt supraponderali.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc / FOTO – cdep.ro

În acest context, senatoarea PNL s-a arătat mulțumită de faptul că sunt deja introduse în şcoala românească discipline opţionale precum „Educaţie pentru sănătate” sau „Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului”, dar problematic este accesul real al elevilor la astfel de materii.

„Astăzi este o zi când începem o serie de dezbateri pe tema nutriţiei sau dezbateri pe care ne-am propus să le realizăm şi să le dedicăm vieţii sănătoase. În deschiderea acestei sesiuni vă invit să reflectăm puţin la definiţia pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o dă sănătăţii. Se spune în preambulul la Constituţia OMS că sănătatea este «o stare completă de bine din punct de fizic, mintal şi social şi nu doar simpla absenţă a unei boli sau infirmităţi». Aş vrea, deci, să ne gândim la ceea ce înseamnă această «stare de bine din punct de vedere fizic, mintal şi social». Ea ar trebui să includă, cu siguranţă, şi o hrană adecvată. Dar nu vorbim doar de hrana în sine, ci de toate deciziile pe care le luăm şi care ne afectează fizic”, a spus Nicoleta Pauliuc, în cadrul dezbaterii de la Senat.

În acest context, ea a amintit că în luna aprilie a organizat în Senat o dezbatere despre alegerile conştiente pe care trebuie să le facem în viaţa noastră.

„Am vorbit atunci despre alcool, tutun, zahăr, despre impactul lor asupra stării noastre de sănătate. Astăzi, după fiecare dezbatere, pot să spun că în Parlamentul României reuşim să introducem o iniţiativă legislativă, pentru că în urma discuţiilor pe care le avem cu invitaţii noştri, de obicei, aceste dezbateri se îndreaptă către o iniţiativă legislativă. În urma acelei dezbateri, din aprilie, pe rolul Parlamentului astăzi este un proiect de lege privind prevenirea şi combaterea efectelor băuturilor energizante. Vorbim aici de interzicerea consumului de băuturi energizante de către copiii noştri de până în vârsta de 18 ani, de interzicerea comercializării lor la o distanţă de cel puţin 1 km faţă de şcoli şi interzicerea publicităţii în online a acestor categorii de băuturi”, a spus Nicoleta Pauliuc.

Ea a mai precizat că proiectul a primit vot favorabil în două Comisii, iar astăzi se dezbate în cea de-a treia Comisie raportoare.

„Vă invit să privim sănătatea din perspectiva modului în care o construim noi înşine, pas cu pas, prin deciziile bune pe care le luăm zi de zi cu privire la ceea ce mâncăm, ce bem, dar şi cu privire la confortul nostru psihic în legătură cu obiceiurile noastre alimentare. Această dezbatere are şi rolul de a trage un semnal de alarmă cu privire la sănătatea nutriţiei, în condiţiile în care avem statistici îngrijorătoare. Conform raportului OMS de anul trecut, 58% dintre adulţii români sunt supraponderali, iar conform unui raport din 2015 (fiindcă date mai recente nu avem), circa 25% dintre copiii români sunt supraponderali”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea PNL a MAI menţionat că primul şi cel mai important rol pentru sănătatea copilului revine familiei.

„Ştim foarte bine, iar literatura de specialitate confirmă categoric: copiii fac cu precădere ceea ce văd la adulţi, nu ceea ce li se spune că e bine. Prin urmare, pentru că educaţia nutriţională începe în familie, cred că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească, dacă e bine să avem acasă în mod constant băuturi acidulate sau dacă e bine să le avem doar din când în când, la anumite ocazii sau poate deloc, dacă e bine să fie dulciuri la discreţie în casă sau dacă e cazul să le cumpărăm doar uneori, dacă prăjelile sunt o prezenţă constantă în bucătăria noastră sau dacă le rezervăm pentru unele zile din săptămână sau pentru anumite ocazii. Dacă, măcar din când în când, ţinem dietă sau ţinem post pentru propria noastră sănătate şi ca exemplu pentru ceilalţi membri ai familiei”, a subliniat ea.

Nicoleta Pauliuc este de părere că al doilea rol important pe tema nutriţiei revine şcolii.

„E foarte bine că sunt deja introduse în şcoala românească discipline opţionale precum «Educaţie pentru sănătate» sau «Educaţie ecologică şi pentru protecţia mediului». Problematic aici este, evident, accesul real al elevilor la astfel de materii – iar aici reamintesc declaraţia recentă a doamnei Ligia Deca, ministrul Educaţiei, care a spus, la începutul acestei luni, că sub 10% dintre elevi studiază Educaţia pentru sănătate, din cauză că nu avem profesori care s-o predea. Mi se pare un demers crucial pentru şcoala românească să asigure formarea cadrelor didactice pentru a preda această materie, în care copiii află şi despre ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă”, a afirmat aceasta.

Ea a precizat că și-ar dori să existe mai multe exemple de grădiniţe sportive, mai multe clase gimnaziale cu program sportiv, să creăm o cultură mai puternică a mişcării fizice şi a sportului în învăţământul de masă.

„Încercăm împreună să găsim soluţii şi cu cât vom aduce mai mulţi la această masă, eu sunt sigură că soluţiile vor fi mult mai bune”, a mai spus senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Sursa foto: Instagram

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică