Raport UE: Numărul persoanelor care „se simt singure” s-a dublat din cauza pandemiei Covid-19. Populația tânără, afectată cel mai mult

Raport UE: Numărul persoanelor care „se simt singure” s-a dublat din cauza pandemiei Covid-19. Populația tânără, afectată cel mai mult
Publicat: 26/07/2021, 22:05
Actualizat: 26/07/2021, 22:07

Constrângerile pandemiei COVID-19 au dublat numărul de europeni care se simt singuri, a raportat luni Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene. Unul din patru cetățeni ai UE a raportat că se simte singur de cele mai multe ori în primele luni ale pandemiei de coronavirus.

Comisia Europeană suspectează de multă vreme că singurătatea este o problemă în UE.

Institutul de cercetare al Comisiei Europene a comparat rezultatele din 2016 cu perioada din aprilie până în iulie 2020. Acest lucru arată că mai ales tinerii și vârstnicii se simt singuri.

„Aceasta este mai mult decât dublul nivelurilor de singurătate raportate într-un sondaj similar realizat în 2016. Și sunt tinerii cei mai afectați prin măsuri de distanțare socială și de carantină. Ponderea tinerilor cu vârste cuprinse între 18-25 de ani care au raportat că se simt singuri a fost de patru ori mai mare în aprilie-iulie 2020 decât în ​​2016 „, a declarat CCR într-un comunicat de presă.

Raportul de 70 de pagini, supranumit „Singurătatea în UE: informații din sondaje și date media online”, a constatat că ponderea rezidenților UE care se simt singuri a crescut de la 12% în 2016 la 25% în 2020-2021.

„Singurătatea afectează toate regiunile Europei, cu niveluri de singurătate raportate între 22% și 26% între regiuni.

Foto: (c) jrc.ec.europa.eu

Acest lucru este în contrast cu perioadele pre-pandemice, când singurătatea era cea mai scăzută în nordul Europei (6% au raportat că se simt singur în 2016) „, se arată în comunicat.

În același timp, ponderea cetățenilor UE care au emoții pozitive, cum ar fi sentimentul de veselie, calmitate, a scăzut de la 70-80% la aproximativ 50%.

„Îngrijorările cu privire la o posibilă pandemie de singurătate iau avânt”, se spune în raport.

Vicepreședintele Comisiei pentru democrație și demografie a Comisiei Europene, Dubravka Suica, a menționat că pandemia a intensificat problemele precum singurătatea și izolarea socială.

„Aceste sentimente existau deja, dar există o mai mică conștientizare publică a acestora”, a spus ea, adăugând „Avem ocazia să reflectăm asupra modului de a construi împreună o societate mai rezistentă, mai coezivă și o UE care este mai aproape de cetățenii săi”.

Cifrele specifice fiecărei ţări arată că în perioada aprilie – iulie 2020 singurătatea a crescut cu peste 15 puncte procentuale în Bulgaria, Estonia, Franţa, Germania, Polonia, Portugalia şi Suedia.

Foto: (c) jrc.ec.europa.eu

Pe de altă parte, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, România şi Spania au înregistrat o creştere a singurătăţii cu mai puţîn de 10 puncte procentuale în aceeaşi perioadă de timp.

Populația tânără, afectată cel mai mult

Grupul de vârstă 18-25 a fost cel mai afectat de regulile de distanță socială. În acest interval de vârstă, rata de a te simți singur a crescut de 4 ori.

Înainte de epidemie, sentimentele de singurătate planau în jur de 6% în Europa de Nord și 11-13% în celelalte trei regiuni. Odată cu pandemia, rata menționată a crescut la 22-26 la sută, fără diferențe regionale.

În timp ce proporția bărbaților și femeilor care se simțeau singuri era aceeași, locuirea în oraș sau în mediul rural nu făcea nicio diferență.

O bună economie și sănătate „protejează împotriva singurătății”

Situația economică favorabilă și condițiile bune de sănătate „au protejat indivizii împotriva singurătății” atât înainte, cât și după epidemie.

Publicațiile pe tema singurătății  din UE s-au dublat, de asemenea, în perioada epidemiei, iar conștientizarea pe această temă s-a modificat în funcție de țările membre.

S-a reținut că raportul va fi primul proiect bazat pe munca comună între Parlamentul European și Comisia UE și că proiectul, care va avea loc în 2022, va colecta date despre singurătatea în întreaga UE și că acestea vor fi procesate pe o platformă web.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Ce rușine! Am aflat câte clase are Nicolae Guță, de fapt. Ce note avea la...
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Delia Matache aruncă bomba! Soțul artistei s-a iubit în secret cu „Zâna Surprizelor”? Dezvăluiri incendiare!
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Ce rușine! Am aflat câte clase are Nicolae Guță, de fapt. Ce note avea la...
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
BOMBĂ! Se schimbă pensiile! E lege acum! Românii aceștia rămân fără bani!
Porecla pe care Andreea Bănică i-a pus-o soțului ei. Cătălin Măruță a râs în hohote...
TENTATIVĂ de OMOR la NĂVODARI: O femeie ÎNJUNGHIATĂ a cerut AJUTOR vecinilor!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Vadim Tudor se întoarce! PARTIDUL care aruncă în aer clasa politică
I-a scăpat secretul? Ion Țiriac a spus totul despre Simona Halep, după nuntă. „Vai de...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...