Răsturnare de situație în ancheta legată de intervenția polițiștilor în cazul tragediei de la Onești. Cine ar fi trebuit, de fapt, să-i salveze pe ostaticii uciși! (EXCLUSIV)

Redactor:
Andrei Dumitrescu
Răsturnare de situație în ancheta legată de intervenția polițiștilor în cazul tragediei de la Onești. Cine ar fi trebuit, de fapt, să-i salveze pe ostaticii uciși! (EXCLUSIV)
Polițiștii IPJ Bacău au încercat, timp de cinci ore, să-l convingă pe Gheorghe Moroșan să-i elibereze pe cei doi ostatici

Regulamentul de organizare și funcționare al Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) spune, negru pe alb, ce obligații are această structură a Poliției Române în cazul unei luări  de ostatici, așa cum s-a întâmplat, luni, la Onești. Iar potrivit legii, luptătorii SIAS din cadrul IGPR ar fi trebuit trimiși, de urgență, la fața locului, pentru gestionarea misiunii de salvare.

Scandalul generat de execuția celor doi ostatici de la Onești a detonat imaginea publică a Poliției Române. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că, după primele verificări,  șeful IPJ Bacău și șeful Poliției Onești au fost demiși.

În plus, ancheta internă este în plină desfășurare, sub coordonarea ajunctului Poliției Române, chestorul Florentin Brăcea și șefului Serviciului de Interveții și Acțiuni Speciale (SIAS), comisarul șef Alexandru Scurtu.

Numai că, un document ignorat până acum de conducerea IGPR dovedește că structura care era obligată să intrevină este tocmai cea condusă de comisarul șef Scurtu. Și asta, pentru că numai SIAS are în componență, conform fișei postului, lunetiști și alpiniști, adică oamenii de care era nevoie la Onești pentru salvarea celor doi nevinovați, măcelăriți de bărbatul care îți ținea prizonieri, cu mâinile legate le spate, după cinci ore de negocieri inutile.

Potrivit Procedurii Operaționale privind modul de acțiune al structurilor Ministerului Afacerilor Interne în cazul luării de ostatici, răpiri de persoane sau a altor fapte grave comise cu arme albe sau de foc, „Procedura se aplică de către Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale în conformitate cu Standardul MAI O-8.002/2012”.

Trupele SIAS trebuiau să ajungă „în cel mai scurt timp”

Conform legii, primii luptători SIAS „care se prezintă la alarmare sunt organizați în echipe de câte patru lupători și după un scurt instructaj trebuie să ”preia activitățile de la echipele de ordine publică sau formațiunile de acțiuni speciale teritoriale, prim-respondente, constituite la fața locului în acest sens”.

Mai mult, același regulament spune că „echipa de negociere se deplasează în cel mai scurt timp la fața locului și încearcă contactarea suspectului/suspecților desfășurând activități pentru rezolvarea incidentului fără folosirea forței”.

În același timp, „membrii echipei de lunetiști ocupă puncte strategice”, nu doar pentru a trage ci și pentru activități extrem de importante, cum sunt „vizualizarea clară a obiectivului și obținerea de informații și detalii”, dar și „identificarea unor posibilități de acces în obiectiv a echipelor de intervenție, care să le asigure reușita fără a pune în pericol viața sau integritatea corporală a victimelor”.

Ori, în cazul de față, era vorba despre trupele SAS Bacău, care s-au dovedit depășite de situație, din punct de vedere al pregătirii, dar și logistic.

Ofițerii care cercetează modul de intervenție al polițiștilor de la Onești, nu ar avea acest drept

Până acum, ancheta internă i-a găsit vinovați doar pe șefii IPJ Bacău și Poliției Onești, care au fost deja demiși din funcții, cu toate că procedurile legale în astfel de situații presupun mai întâi un control, apoi o cercetare disciplinară, iar dacă în urma acestei cercetări polițiștii sunt găsiți vinovați, împotriva lor pot fi luate măsuri.

Mai mult, ancheta internă este continuată, așa cum a anunțat chiar Poliția Române, de ajunctului IGPR, chestorul Florentin Brăcea și șefului Serviciului de Interveții și Acțiuni Speciale (SIAS), comisarul șef Alexandru Scurtu. Ori, conform unor surse judiciare, în cazul de față cei doi nu ar avea acest drept, întrucât sunt părți „interesate” în achetă.

Referitor la această situație, GÂNDUL.RO a solicitat, în scris, un punct de vedere al Poliției Române, însă, până la ora publicării acestui articol, instituția în cauză nu a oferit un răspuns.

Doi oameni au murit, luni, după ce au fost luați ostatici, într-un apartament din Onești, de fostul proprietar al locuinței.

La fața locului au intervenit echipe SAS Bacău, însă, după aproximativ cinci ore de negocieri, Gheorghe Moroșan, bărbatul care se baricadase în locuință, i-a ucis pe cei doi ostatici.

 

 

 

Citește și..
Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide