RĂZBOI în Ucraina, ziua 749. Turcia avertizează asupra pericolului atragerii NATO în conflict/Promisiunea lui Biden

RĂZBOI în Ucraina, ziua 749. Turcia avertizează asupra pericolului atragerii NATO în conflict/Promisiunea lui Biden
RĂZBOI în Ucraina, ziua 749. Turcia avertizează asupra pericolului atragerii NATO în conflict / Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto
Publicat: 13/03/2024, 07:21
Actualizat: 13/03/2024, 08:22

Războiul din Ucraina a ajuns miercuri, 13 martie 2024, în ziua cu numărul 749, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că trebuie evitate orice măsuri care ar exacerba războiul din Ucraina şi ar putea extinde conflictul la NATO.

În context, liderul de la Ankara a adăugat că îl va primi într-o vizită oficială pe preşedintele rus Vladimir Putin, după alegerile de la sfârşitul acestei luni.

Turcia, în relații bune cu Rusia

Deși stat membru NATO, Turcia menţine relaţii cordiale cu Rusia şi vorbeşte regulat cu ambele părţi implicate în conflict. A oferit Ucrainei sprijin militar şi politic, dar, în acelaşi timp, se opune sancţiunilor împotriva Moscovei.

Vorbind la o cină cu ambasadorii străini aflați la Ankara, preşedintele Erdogan a mai spus că țara sa va continua să lucreze pentru a reînvia acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

„Deşi ne reînnoim sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, am spus deja că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat”, a declarat şeful statului turc, într-o referire la un summit de pace al Ucrainei, planificat să aibă loc în Elveţia la sfârşitul acestui an, şi la care Rusia nu va participa.

„Lucrăm pentru a restabili siguranţa navigaţiei pe Marea Neagră şi pentru a ne asigura că se poate face în siguranţă comerţul cu cereale. Credem că, de asemenea, trebuie evitaţi paşii care ar exacerba conflictele în regiune, care s-ar extinde la NATO”, a adăugat Erdogan.

Macron vrea trupe NATO pe front

În urmă cu o lună de zile, președintele Franței a spus că aliații din Occident nu trebuie să excludă opțiunea trimiterii de trupe pe frontul din Ucraina. Chiar dacă mulți lideri din NATO s-au delimitat imediat de afirmațiile lui Macron, între timp au apărut voci importante care nu doar că solicită acest lucru, dar unele insistă că deja sunt militari din Alianța Nord-Atlantică prezenți în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Istanbulul săptămâna trecută, iar Erdogan s-a oferit să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia. El a spus, în contextul dat, că Vladimir Putin va vizita Turcia după alegerile din Rusia, dar fără a da mai multe detalii. Kremlinul a confirmat informația.

Joe Biden și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden şi-a arătat sprijinul pentru Ucraina primindu-i pe liderii polonezi. Cu această ocazie, el a avertizat asupra ameninţării ruse la adresa Europei de Est.

„Trebuie să acţionăm înainte să fie literalmente prea târziu. Pentru că, după cum îşi aminteşte Polonia, Rusia nu se va opri la Ucraina”, a declarat preşedintele american în timp ce i-a primit pe omologul său Andrzej Duda şi pe prim-ministrul Donald Tusk la Casa Albă.

„Nu trebuie să lăsăm imperialismul rus să perturbe stabilitatea şi existenţa paşnică a Europei”, a declarat preşedintele Duda după întâlnire.

În acelaşi timp, Washingtonul a aprobat un contract de arme cu aliatul său NATO. Executivul american a notificat Congresul în legătură cu un contract pentru vânzarea către Varşovia de rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune şi rachete aer-aer cu rază medie de acţiune în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari.

Chestiunea ucraineană a fost în centrul întâlnirii dintre Joe Biden şi liderii polonezi, prilejuită de cea de-a 25-a aniversare de la intrarea Varșoviei în NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro