RĂZBOI Israel-Hamas. 150 de teoriști Hamas, uciși de forțele israeliene în timpul raidului în curs de desfășurare la spitalul Shifa din orașul Gaza

RĂZBOI Israel-Hamas. 150 de teoriști Hamas, uciși de forțele israeliene în timpul raidului în curs de desfășurare la spitalul Shifa din orașul Gaza
LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 22/03/2024, 08:25
Actualizat: 22/03/2024, 11:57
11:39

150 de teoriști Hamas, uciși de forțele israeliene în timpul raidului în curs de desfășurare la spitalul Shifa din orașul Gaza

Forțele israeliene (IDF) anunță că trupele sale au ucis aproximativ 150 de bărbați înarmați în timpul raidului în curs de desfășurare împotriva Hamas la spitalul Shifa din orașul Gaza, aflat acum în a patra zi.

În centrul Gaza, IDF afirmă că a lovit un puț de tunel și o clădire folosită de Hamas, care au fost identificate după ce ieri a fost lansată o rachetă din Fâșie spre comunitatea sudică Be’eri. Racheta a fost interceptată de Iron Dome.

Luptele continuă, de asemenea, în centrul Gaza, unde trupele Brigăzii Nahal au ucis mai mulți agenți Hamas în cursul zilei trecute, potrivit IDF.

În suburbia Khan Younis din al-Qarara, suburbia Khan Younis, forțele israeliene afirmă că trupele Brigăzii a 7-a blindate s-au luptat cu trăgătorii Hamas și au lovit locațiile grupului terorist, inclusiv două clădiri capcană; iar Brigada Givati a ucis o celulă Hamas formată din cinci oameni.

În cursul zilei trecute, forțele armate ale Israelului raportează că aproximativ 40 de lovituri aeriene au fost efectuate în Gaza, în principal pentru a ajuta la manevrele trupelor terestre, potrivit The Times of Israel.

08:34

Trei răniți, dintre care unui grav, după ce un palestinian a deschis focul în Cisiordania

Trei persoane au fost rănite după ce un atacator palestinian a deschis focul la întâmplare în Cisiordania.

Cele 3 persoane au fost transportate de urgență la spital. Una dintre ele este catalogată ca fiind în stare gravă, precizează spitalul.

Între timp un elicopter de atac israelian care efectuează o lovitură pe fondul confruntărilor cu bărbatul înarmat, care anterior deschisese focul asupra unui microbuz israelian în apropierea așezării Dolev.

Nu este clar dacă teroristul a fost ucis în atac.

08:25

Antony Blinken vine în Israel cu o rezoluție al SUA care solicită o încetare "imediată" a focului în Gaza

Secretarul de stat Antony Blinken va sosi în Israel în cursul zilei de astăzi pentru a face presiuni în vederea obținerii unui armistițiu temporar în Gaza, înainte de un vot cheie al Consiliului de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluție al SUA care solicită o încetare „imediată” a focului.

Washingtonul a declarat că va supune vineri la vot un proiect de rezoluție în Consiliul de Securitate privind necesitatea unei „încetări imediate a focului ca parte a unui acord de luare de ostatici”.

După discuțiile din Arabia Saudită și Egipt, Blinken se va deplasa în Israel, a șasea sa călătorie în regiune de la începutul războiului, odată cu atacul șocant al Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie.

„Negociatorii continuă să lucreze. Diferențele se reduc și continuăm să facem presiuni pentru un acord la Doha. Mai este încă o muncă dificilă pentru a ajunge acolo. Dar eu continui să cred că este posibil”, a declarat Blinken joi.

Principalul punct de blocaj a fost faptul că Hamas afirmă că va elibera ostaticii doar ca parte a unui acord care ar pune capăt războiului, în timp ce Israelul spune că va discuta doar o pauză temporară.

Statele Unite sperau să obțină o încetare a focului de șase săptămâni și un acord privind ostaticii până la începutul Ramadanului, la 10 martie, dar rundele succesive de discuții nu au dat încă rezultate, Washingtonul acuzând în mare parte Hamas pentru impasul în care se află.

„Am lucrat din greu cu Qatar, Egipt și Israel pentru a pune pe masă o propunere puternică… Hamas nu a vrut să o accepte. Au revenit cu alte cereri. Negociatorii lucrează la asta chiar acum, dar cred că este foarte fezabil și este foarte necesar”, a declarat Blinken.

„Dacă lui Hamas îi pasă câtuși de puțin de oamenii pe care pretinde că îi reprezintă, atunci ar ajunge la un acord, deoarece acest lucru ar avea ca efect imediat încetarea focului, ameliorarea suferinței enorme a oamenilor, aducerea mai multor ajutoare umanitare și apoi ne-ar da posibilitatea de a avea ceva mai durabil”, a adăugat el.

08:13

Sirenele de atac aerian cu rachete, activate în Manara, în apropiere de granița cu Libanul

Sirenele de avertizare cu rachete sună în comunitatea Manara, din nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul, avertizând oamenii să se adăpostească.

Începând cu 8 octombrie, forțele conduse de Hezbollah au atacat aproape zilnic comunitățile israeliene și posturile militare de-a lungul graniței, grupul afirmând că face acest lucru pentru a sprijini Gaza pe fondul războiului din această zonă.

Marea Britanie și Australia au emis o declarație comună în care subliniază necesitatea unei „încetări imediate a luptelor” în Gaza, în timp ce presiunea diplomatică se intensifică asupra Israelului pentru a renunța la un atac terestru planificat asupra orașului Rafah din sudul țării.

După o întâlnire a miniștrilor de externe și de apărare din Australia și Marea Britanie la Adelaide, aliații au emis o declarație în care împărtășesc „profunda îngrijorare față de consecințele potențial devastatoare pentru populația civilă ale unei operațiuni militare israeliene extinse în Rafah”.

Aceștia subliniază „urgența unei încetări imediate a luptelor în Gaza pentru a permite fluxul ajutoarelor și eliberarea ostaticilor”.

Israelul a declarat că Rafah este ultimul bastion major al Hamas în enclava palestiniană și insistă că nu poate dezmembra grupul terorist fără a lansa o operațiune în orașul din sudul Gaza.

Cu toate acestea, aliații țării și-au exprimat rezervele profunde cu privire la aceste planuri, în condițiile în care se estimează că peste 1,3 milioane de palestinieni se adăpostesc în zona Rafah, după ce IDF a emis avertismente de evacuare din nordul Fâșiei Gaza și din alte zone din Fâșie pe parcursul ultimelor cinci luni ale războiului cu Hamas, potrivit The Times of Israel.

Franța lucrează la un proiect de rezoluție ONU pentru încetarea imediată a focului în Gaza în luna Ramadanului

Franța a anunțat joi că este în proces de elaborare a unui proiect de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul din Fâșia Gaza, mergând dincolo de un simplu apel la încetarea imediată a focului.

„Considerăm că este timpul să luăm noi inițiative la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite cu privire la conflictul în curs”, a declarat Christophe Lemoine, adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului francez de Externe, subliniind situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza.

„Franța, în acest context, își asumă responsabilitățile și lucrează în prezent la un proiect de rezoluție”, a adăugat el.

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a explicat că proiectul Franței va fi „mai amplu, abordând diverse probleme, inclusiv o încetare a focului de durată, nu doar o încetare temporară în timpul Ramadanului”.

Două proiecte de rezoluție care solicită o încetare imediată a focului sunt în prezent în discuție în Consiliul de Securitate. Unul dintre ele, susținut de mai mulți membri nepermanenți ai Consiliului, „cere o încetare imediată și umanitară a focului în luna Ramadanului”.

Celălalt, susținut de Statele Unite și modificat de mai multe ori în ultima lună, evidențiază „necesitatea unei încetări imediate și durabile a focului pentru a proteja civilii din ambele părți și pentru a permite furnizarea de ajutor umanitar esențial”.

Întrebat despre coordonarea cu Statele Unite, care a anunțat că a înaintat Consiliului de Securitate un proiect de rezoluție, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a menționat că există dialog și coordonare cu Washingtonul, precizând că aceștia sunt „un partener major” în Consiliul de Securitate al ONU, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri o rezoluție pentru încetarea imediată și susținută a focului în Fâșia Gaza. Consultările privind proiectul de rezoluție prezentat de SUA sunt programate pentru vineri, ora 9:00.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?