RĂZBOI Israel-Hamas. Noi atacuri în Marea Roșie/Reacția SUA la numirea noului premier palestinian

RĂZBOI Israel-Hamas. Noi atacuri în Marea Roșie/Reacția SUA la numirea noului premier palestinian
RĂZBOI Israel-Hamas. Noi atacuri în Marea Roșie
Publicat: 15/03/2024, 07:45
Actualizat: 15/03/2024, 08:17

Forţele americane au anunţat vineri dimineaţa, 15 martie, că au distrus nouă rachete balistice antinavă şi două drone houthi, după tiruri ale rebelilor yemeniţi în Marea Roşie şi Golful Aden.

Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu „a distrus, în teritoriile controlate de houthi, nouă rachete balistice antinavă şi două drone care reprezentau o ameninţare iminentă pentru marina comercială şi navele de război americane din regiune”, a indicat CENTCOM într-un scurt comunicat.

Armata americană a făcut acest anunţ după tiruri de rachete ale houthi înspre Golful Aden şi Marea Roşie, care nu au provocat „nici pagube, nici răniţi”.

O explozie a fost semnalată, joi, în apropierea unei nave la sud-est de oraşul-port yemenit Aden, potrivit agenţiei britanice de siguranţă maritimă UKMTO.

Explozia s-a produs „la o anumită distanţă de nava care nu a suferit nicio avarie. Echipajul este teafăr şi în siguranţă”, au adăugat britanicii.

Începând din noiembrie anul trecut, rebelii houthi atacă navele din Marea Roşie şi Golful Aden pe care le consideră ca având legături cu Israelul. „Din solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, teritoriu bombardat şi asediat de Israel.

Atacurile rebelilor houthi au constrâns numeroşi armatori să îşi suspende trecerea prin această zonă, pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial.

Cel mai important aliat al Israelului, Washingtonul, care a anunţat că i-a desemnat pe houthi drept nouă entitate „teroristă”, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru „a proteja” traficul maritim.

Casa Albă, mesaj pentru noul premier palestinian

Casa Albă a declarat că salută numirea lui Mohammad Mustafa ca nou prim-ministru palestinian, cerând următorului Guvern să pună în aplicare „reforme credibile şi profunde”.

„Îndemnăm la formarea unui cabinet de reformă cât mai repede posibil”, a mai spus Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un comunicat.

Joi, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a numit pe economistul Mohammad Mustafa în funcţia de premier, în urma demisiei la 26 februarie a guvernului anterior.

Mohammad Mustafa, 69 de ani, fost preşedinte al Fondului de Investiţii pentru Palestina şi consilier economic al preşedintelui Abbas, preia funcţia de prim-ministru în plin război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

La sfârşitul lui februarie, premierul Mohammed Shtayyeh a prezentat demisia Guvernului, argumentând necesitatea unei noi politici care să ţină cont de „noua realitate din Fâşia Gaza şi de necesitatea urgentă a unui consens interpalestinian”.

IDF răspunde acuzațiilor primite

Armata israeliană a negat faptul că a atacat o mulţime care aştepta ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza.

„Informaţiile de presă potrivit cărora forţele israeliene au atacat zeci de locuitori din Gaza la un punct de distribuire a ajutoarelor sunt eronate”, a indicat IDF într-un scurt comunicat de presă, precizând că „analizează în mod serios incidentul”, dar fără a detalia până în prezent versiunea sa asupra faptelor.

Ministerul Sănătăţii din Palestina a raportat vineri dimineaţă, 15 martie, că 20 de persoane au fost ucise şi peste o sută rănite în „tiruri israeliene” în direcţia unei mulţimi care aştepta ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza.

„Forţele de ocupaţie israeliene au luat ca ţintă o adunare de cetăţeni aşteptând ajutor umanitar (la un sens giratoriu din Gaza City)”, arată sursa citată. Bilanţul victimelor transportate la spitalul Al-Shifa a fost revizuit în creştere la 20 de morţi şi 155 de răniţi.

La faţa locului, la spital, un colaborator al AFP a văzut numeroase ambulanţe care transportau corpuri şi persoane cu răni împuşcate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman