Război Israel-Hamas, ziua 115: Mii de israelieni au cerut alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza și colonizarea regiunii. „A sosit timpul!”

Război Israel-Hamas, ziua 115: Mii de israelieni au cerut alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza și colonizarea regiunii. „A sosit timpul!”
Mii de israelieni au cerut alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza și colonizarea regiunii / Sursa FOTO: Ted Eytan, medium.com
Publicat: 29/01/2024, 09:09

Câteva mii de israelieni favorabili restabilirii coloniilor în Fâşia Gaza, inclusiv miniştri, s-au adunat duminică sear, 28 ianuarie, a la Ierusalim. Ei l-au îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să forțeze alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza și să colonizeze regiunea.

La miting au participat membri ai partidului Likud (din care face parte premierul) şi alţi miniştri de extremă dreapta.

„Să încurajăm emigrarea voluntară”

„A sosit timpul să ne întoarcem în Gush Katif şi să încurajăm emigrarea voluntară. Retragerea aduce războiul şi, dacă nu mai vrem un 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi să încurajăm plecarea voluntară a palestinienilor din Gaza”, a declarat ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir.

Alţi 11 miniştri au fost prezenţi la întâlnirea desfăşurată într-un centru de conferinţe din Ierusalim.

Vorbitorii au cerut expulzarea palestinienilor din Fâşia Gaza, considerând că o colonizare forțată a regiunii este singura modalitate de a asigura securitatea Israelului.

S-a cântat „Acordurile de la Oslo au murit, poporul Israel trăieşte”, cu referire la acordurile care au stabilit recunoașterea statului Palestina, ratificat în 1993, la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton, de Yasser Arafat şi ex-premierul israelian Yitzhak Rabin.

Israelul a ocupat Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967. Aproximativ 400.000 de israelieni trăiesc astăzi în Cisiordania în aşezări considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale. Ei sunt înconjurați de 3 milioane de palestinieni.

În Fâșia Gaza locuiau, înainte de conflict, 2,4 milioane de palestinieni. Cei mai mulți au fost alungați din casele lor la începutul războiului, în octombrie.

Netanyahu nu recunoaște că ținta este colonizarea Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian nu a admis până acum că are în plan să colonizeze Fâşia Gaza, declarând că proiectul „nu este un obiectiv realist”. În același timp, el nici nu a organizat vreo reuniune a Guvernului dedicată perioadei de după război.

Actualul Executiv de la Tel Aviv este cel mai religios şi ultranaţionalist din istoria Israelului. El a făcut din extinderea aşezărilor din Cisiordania ocupată o prioritate.

Anul 2023 a debutat cu apelul lansat de Ben Gvir, care este şi liderul partidului de extremă dreaptă Forţa Evreiască, de revenire a coloniştilor israelieni în Fâşia Gaza după terminarea războiului. Același apel a fost lansat și de ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich.

Între timp, luptele s-au intensificat între armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Negocieri pentru pace la Paris

Reuniunea desfăşurată la Paris între diplomați americani, egipteni, qatarezi şi israelieni asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza a fost „constructivă”, a indicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Totuși, Tel Avivul insistă că încă mai sunt „diferende” între părţi.

Şefii Mossad-ului (Serviciul israelian de Informaţii Externe) şi Shin Bet (Serviciul israelian de Informaţii Interne) s-au numărat printre participanţii la discuţiile de la Paris. Aceşti protagonişti „vor continua să discute săptămâna aceasta la alte reuniuni”, mai menţionează Guvernul israelian, fără a preciza ziua sau locul următoarelor discuţii.

De asemenea, au luat parte la discuţiile din capitala franceză directorul CIA, William Burns, premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani şi un responsabil egiptean de rang înalt, neprecizat.

Scopul întâlnirii a fost de a progresa către un acord care să prevadă o pauză în lupte şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea palestiniană Hamas, potrivit unor surse apropiate participanţilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto