Război Israel-Hamas, ziua 114: ONU concediază nouă membri care au participat la atacurile Hamas din 7 octombrie: „Trebuie să existe consecinţe!”

Război Israel-Hamas, ziua 114: ONU concediază nouă membri care au participat la atacurile Hamas din 7 octombrie: „Trebuie să existe consecinţe!”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/01/2024, 07:50
Actualizat: 28/01/2024, 11:48
11:47

Secretarul general al ONU cere garanţii privind continuarea operaţiunilor UNRWA

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut duminică ţărilor care au suspendat finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să „garanteze cel puţin” continuarea operaţiunilor, esenţiale pentru două milioane de oameni, informează AFP.

Agenţia, principalul furnizor de ajutor umanitar în Gaza, a anunţat vineri că a concediat mai mulţi angajaţi acuzaţi că ar fi fost implicaţi în atacul comis la 7 octombrie 2023 de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel, după ce UNRWA a primit informaţii în acest sens de la autorităţile israeliene.

Imediat ce a fost făcut acest anunţ, Statele Unite au anunţat suspendarea tuturor ajutoarelor suplimentare acordate UNRWA, fiind urmate de alte câteva ţări, printre care Italia, Canada, Australia, Regatul Unit, Finlanda şi Germania.

„Deşi le înţeleg îngrijorările – eu însumi am fost îngrozit de aceste acuzaţii – îndemn cu tărie guvernele care şi-au suspendat contribuţiile să garanteze cel puţin continuitatea operaţiunilor UNRWA”, a argumentat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

10:37

Netanyahu declară că ''noii nazişti'' din Hamas vor comite noi masacre

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis din nou că israelienii vor ieşi victorioşi în faţa grupării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, transmite duminică dpa.

„Dacă nu-i eliminăm pe teroriştii Hamas, aceşti ‘noi nazişti’, următorul masacru este doar o chestiune de timp”, a declarat sâmbătă seară Netanyahu într-o conferinţă de presă la Tel Aviv.

Principala lecţie a Holocaustului este că „doar noi prin noi înşine ne putem apăra”, a adăugat şeful executivului israelian.

Sâmbătă, 27 ianuarie, a fost marcată Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aminteşte dpa.

Totodată, mii de oameni au demonstrat în centrul Tel Avivului, cerând demisia lui Netanyahu, pe care l-au acuzat că dezbină ţara şi că îşi neagă partea sa de responsabilitate pentru circumstanţele care au dus la masacrul comis de Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie 2023, conform Agepres.

09:41

Ministrul de externe israelian cere demisia şefului UNRWA

Ministrul de externe israelian Israel Katz i-a cerut demisia şefului agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), după acuzaţii potrivit cărora 12 angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023, transmite duminică dpa.

„Domnule Lazzarini, vă rog, demisionaţi”, a scris Israel Katz sâmbătă noapte pe platforma X, citat de Agerpres.

Şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, avertizase anterior că asistenţa acordată în Gaza de agenţia pe care o conduce este practic în colaps după ce mai multe state şi-au suspendat temporar finanţările către organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că este un front al Hamas. „Pur şi simplu este o acoperire pentru Hamas”, a scris el pe X.

09:03

Negociatorii americani, aproape de un acord pentru eliberarea treptată a ostaticilor, cu un armistiţiu de două luni - New York Times

Publicaţia New York Times susţine că negociatorii au redactat un acord provizoriu care reuneşte cererile israeliene şi ale Hamas şi care ar permite eliberarea celorlalţi ostatici şi întreruperea ostilităţilor timp de până la două luni.

Astfel, potrivit raportului: „În prima fază, luptele s-ar opri pentru aproximativ 30 de zile, în timp ce femeile, bătrânii şi ostaticii răniţi ar fi eliberaţi de Hamas. În această perioadă, cele două părţi ar urma să stabilească detaliile unei a doua faze care ar suspenda operaţiunile militare pentru încă aproximativ 30 de zile în schimbul soldaţilor israelieni şi a civililor de sex masculin reţinuţi. Proporţia palestinienilor care urmează să fie eliberaţi din închisorile israeliene trebuie încă negociată, dar aceasta este considerată o problemă care poate fi rezolvată. Acordul ar permite, de asemenea, acordarea de mai mult ajutor umanitar în Gaza.”

Hamas a cerut o încetare totală a focului, dar publicaţia americană, citată de Times of Israel, relatează că „oficiali apropiaţi discuţiilor consideră că, dacă Israelul opreşte războiul timp de două luni, probabil că nu îl va relua în acelaşi mod în care l-a purtat până acum”, deschizând o cale pentru o încetare a focului mai permanentă, conform News.ro.

Associated Press confirmă raportul New York Times şi notează că directorul CIA, William Burns, este aşteptat să discute prevederile acordului care se conturează, duminică, în Franţa, cu David Barnea, şeful agenţiei israeliene de informaţii Mossad, cu prim-ministrul din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şi cu şeful serviciilor de informaţii egiptene Abbas Kamel.

Burns merge în Franţa pentru discuţii la nivel înalt după ce consilierul principal al Casei Albe, Brett McGurk, a petrecut o mare parte din ultima săptămână în Orientul Mijlociu pentru discuţii privind situaţia ostaticilor.

08:21

9 dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel au fost concediaţi

Dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, citat de CNN.

„Organizaţia Naţiunilor Unite ia măsuri rapide în urma acuzaţiilor extrem de grave împotriva mai multor membri ai personalului Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA)”, a declarat duminică Guterres, adăugând că organismul de supraveghere al ONU a lansat deja o anchetă şi că urmează o analiză independentă.

„Orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a mai spus secretarul general.

Cu toate acestea, el a îndemnat ţările să continue asistenţa financiară pentru UNRWA, care sprijină 2 milioane de locuitori din Gaza care depind de acest „ajutor critic” pentru „supravieţuirea zilnică”, avertizând că finanţarea actuală a agenţiei „nu îi va permite să îndeplinească toate cerinţele pentru a-i sprijini în februarie”.

„Deşi le înţeleg îngrijorarea – eu însumi am fost oripilat de aceste acuzaţii – fac un apel ferm la guvernele care şi-au suspendat contribuţiile pentru ca, cel puţin, să garanteze continuitatea operaţiunilor UNRWA”, a declarat Guterres.

„Presupusele acte abominabile ale acestor membri ai personalului trebuie să aibă consecinţe. Dar zecile de mii de bărbaţi şi femei care lucrează pentru UNRWA, mulţi dintre ei în unele dintre cele mai periculoase situaţii pentru lucrătorii umanitari, nu trebuie să fie penalizaţi. Nevoile stringente ale populaţiilor disperate pe care le deservesc trebuie să fie satisfăcute”, a declarat el.

În urma acuzaţiilor aduse UNRWA, nouă ţări au întrerupt până în prezent finanţarea pentru principala agenţie ONU din Gaza.

07:33

Şeful UNRWA, „şocat” după ce mai multe ţări au suspendat finanţarea agenţiei: „Vieţile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin”

Şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a declarat sâmbătă că decizia a nouă ţări de a suspenda finanţarea din cauza acuzaţiilor că personalul a fost implicat în atacurile din 7 octombrie din Israel este şocantă şi a îndemnat aceste ţări să revină asupra deciziei, relatează Reuters.

„Aceste decizii ameninţă activitatea noastră umanitară în curs de desfăşurare în întreaga regiune, inclusiv şi mai ales în Fâşia Gaza”, a precizat Philippe Lazzarini într-un comunicat.

„Este şocant să vedem o suspendare a fondurilor către agenţie ca reacţie la acuzaţiile împotriva unui mic grup de angajaţi, mai ales având în vedere măsurile imediate pe care UNRWA le-a luat prin rezilierea contractelor acestora şi prin solicitarea unei investigaţii independente şi transparente. Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (OIOS), cea mai înaltă autoritate de investigaţie din sistemul ONU, a fost deja sesizat cu privire la această chestiune foarte gravă”, menţionează şeful UNRWA.

UNRWA este principala agenţie umanitară din Gaza, peste 2 milioane de persoane depinzând de ea pentru simpla lor supravieţuire.   Mulţi sunt înfometaţi, în timp ce ceasul se apropie de o foamete iminentă. Agenţia administrează adăposturi pentru peste 1 milion de persoane şi oferă hrană şi asistenţă medicală primară chiar şi în perioada de vârf a ostilităţilor, a subliniat Lazzarini.

„Rog ţările care şi-au suspendat finanţarea să îşi reconsidere deciziile înainte ca UNRWA să fie nevoită să îşi suspende acţiunile umanitare. Vieţile oamenilor din Gaza depind de acest sprijin, la fel ca şi stabilitatea regională”.

Şase ţări europene au suspendat sâmbătă finanţarea UNRWA. Marea Britanie, Germania, Italia, Ţările de Jos, Elveţia şi Finlanda s-au alăturat astfel Statelor Unite, Australiei şi Canadei în întreruperea finanţării agenţiei de ajutorare, o sursă esenţială de sprijin pentru populaţia din Gaza, după acuzaţiile Israelului. (GÂNDUL a scris despre acest subiect aici…)

Mii de persoane au cerut, pe străzile din Tel Aviv, demisia premierului Netanyahu

Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă seară, pe străzile din Tel Aviv pentru a cere demisia premierului Benjamin Netanyahu, relatează lalibre.be.

„Guvernul eşuat continuă să se comporte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus un manifestant în faţa mulţimii. Cei mai mulţi dintre participanţi au răspuns scandând „Ruşine”, potrivit presei israeliene.

Netanyahu, acuzat că nu are un plan pentru războiul din Gaza

Criticile la adresa lui Netanyahu sunt din ce în ce mai multe. De exemplu, el este acuzat că nu are un plan pentru războiul din Gaza, sau pentru perioada de după război. În plus, forţele de securitate au fost criticate pentru că nu au fost pregătite pentru atacul Hamas din 7 octombrie şi pentru că au reacţionat prea lent la acest atac, conform News.ro.


Conflictul declanşat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie s-a soldat cu 1.140 de morţi de partea israeliană, majoritatea civili.

De atunci, operaţiunile israeliene din Gaza au făcut 26.257 de victime, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, potrivit unui nou bilanţ publicat sâmbătă de Ministerul Sănătăţii din Hamas.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?