RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 122: Bombardamente israeliene asupra unor ținte Hezbollah în sudul Libanului

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 122: Bombardamente israeliene asupra unor ținte Hezbollah în sudul Libanului
LIVE UPDATE | Război ziua 110. - Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 05/02/2024, 08:50
Actualizat: 05/02/2024, 09:31
09:28

Bombardamente israeliene asupra unor ținte Hezbollah în sudul Libanului

Forțele israeliene (IDF) afirmă că a efectuat în urmă cu puțin timp noi lovituri aeriene asupra unor ținte Hezbollah în sudul Libanului.

Printre locațiile lovite de avioanele de luptă în satul Yaroun din sudul Libanului se numără un centru de comandă al Hezbollah și o altă clădire folosită de gruparea teroristă, potrivit IDF.

Armata israeliană anunță că a lovit, de asemenea, un post de observare al Hezbollah în Maroun al-Ras.

09:19

Senatul SUA propune un nou pachet de securitate de 14,1 miliarde de dolari drept asistența de securitate pentru Israel

Senatul SUA a prezentat un pachet de securitate la frontieră în valoare de 118 miliarde de dolari – care, dacă va fi aprobat, include 14,1 miliarde de dolari pentru finanțarea asistenței de securitate pentru Israel.

Pachetul propus include, de asemenea, o finanțare de 2,44 miliarde de dolari pentru a sprijini Comandamentul Central al SUA în operațiunile sale din Marea Roșie.

O sumă suplimentară de 10 miliarde de dolari va oferi asistență umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania și Ucraina.

Proiectul de lege bipartizan privind securitatea frontierelor a fost prezentat duminică de Senatul SUA.

O mare parte din fondurile prevăzute în proiectul de lege ar trebui să fie destinată securității la frontiera sudică a SUA.

„Statele Unite și aliații noștri se confruntă cu provocări multiple, complexe și, pe alocuri, coordonate din partea unor adversari care încearcă să perturbe democrația și să extindă influența autoritară în întreaga lume”, a declarat într-un comunicat cel mai important democrat din Senat, senatorul Chuck Schumer.

„Prioritățile din acest proiect de lege sunt prea importante pentru a fi ignorate și prea vitale pentru a permite ca politica să stea în cale.”

Congresul a fost blocat în privința aprobării finanțării pentru Ucraina.

09:10

Cinci luptători kurzi, uciși într-un atac cu dronă asupra unei baze americane din Siria

Cinci luptători din cadrul Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi au fost uciși într-un atac cu dronă asupra unei baze americane din estul Siriei, potrivit unui monitor de război.

„Cinci membri ai forțelor speciale ale FDS au fost uciși și aproximativ 20 răniți de un atac cu dronă după miezul nopții asupra câmpului petrolifer Al-Omar”, cea mai mare bază a coaliției conduse de SUA în Siria, a declarat Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

08:31

Israelul preia controlul centrului de comandă „Al-Qadsi” din Gaza, folosit de Hamas pentru pregătirea atacului de la 7 octombrie

Armata israeliană a anunțat duminică că a preluat controlul asupra complexului ‘Al-Qadsia’ din Gaza, folosit de mișcarea islamistă Hamas pentru pregătirea atacului de la 7 octombrie.

Complexul a fost identificat ca centru de instruire pentru formarea teroriștilor Hamas, conform declarației emise de armată. Machetele intrărilor din kibbutz-uri și ale bazelor militare au fost prezentate ca parte a descrierii complexului.

Soldații israelieni au intrat și în biroul lui Mohammed Sinwar, comandant al Brigăzilor al-Qassam, ramura armată a Hamas, fratele liderului Yahya Sinwar, considerat creierul atacului de la 7 octombrie.

Atacul fără precedent al Hamas în teritoriul israelian a generat un răspuns militar agresiv din partea Israelului, soldându-se cu peste 1.160 de morți, în principal civili, în aceeași zi, conform bilanțului AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ca ripostă, Israelul a lansat o ofensivă militară declarând determinarea de a „distrage” Hamas, provocând moartea a 27.365 de palestinieni, în special femei, copii și adolescenți, potrivit ultimului bilanț furnizat de Ministerul Sănătății al Hamas.

În plus, aproximativ 250 de persoane au fost răpite pe 7 octombrie, conform autorităților israeliene, iar 132 de ostatici rămân deținuți în Gaza, dintre aceștia, 27 fiind declarați morți de către armată. Situația continuă să escaladeze în ciuda apelurilor la calm și negocieri internaționale.

Bombardamente americane asupra bazelor de lansare a rachetelor Houthi din Yemen

Forțele americane au efectuat duminică lovituri aeriene împotriva a cinci rachete în Yemen – una destinată atacului terestru și celelalte pentru a ținti nave, a declarat armata americană.

Loviturile au avut loc la o zi după ce forțele americane și britanice au lansat un val de raiduri aeriene împotriva grupării Houthi din Yemen, susținuți de Iran – a treia lor rundă de acțiuni militare comune ca răspuns la atacurile persistente ale rebelilor asupra transportului maritim.

Forțele americane „au efectuat un atac în autoapărare împotriva unei rachete de croazieră de atac terestru… Houthi”, iar ulterior au lovit „patru rachete de croazieră anti-navă, toate pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roșie”, precizează Comandamentul Central (CENTCOM) pe rețelele de socializare.

Forțele americane „au identificat rachetele în zonele controlate de Houthi în Yemen și au stabilit că acestea reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor marinei americane și a navelor comerciale din regiune”, adaugă CENTCOM.

Rebelii Houthi au început să țintească navele maritime din Marea Roșie în noiembrie, afirmând că lovesc nave legate de Israel în sprijinul palestinienilor din Gaza.

Forțele americane și britanice au răspuns cu lovituri împotriva Houthis, care de atunci au declarat că interesele americane și britanice sunt, de asemenea, ținte legitime.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol