Război Israel-Hamas, ziua 134: Biden cere o „încetare temporară a focului”/Putin invită la Moscova organizațiile palestiniene

Război Israel-Hamas, ziua 134: Biden cere o „încetare temporară a focului”/Putin invită la Moscova organizațiile palestiniene
Război Israel-Hamas: Biden cere o „încetare temporară a focului” / Sursa FOTO: wikimedia.org Meet with PM Benjamin Netanyahu
Publicat: 17/02/2024, 09:34

Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat că „este necesară o încetare temporară a focului în Fâşia Gaza pentru a scoate ostaticii”. El a adăugat că încă speră că aceasta „se poate realiza”.

„Sper că, între timp, israelienii nu vor lansa o invazie terestră masivă”, a adăugat preşedintele american.

Liderul de la Casa Albă a fost întrebat despre o posibilă ofensivă militară asupra oraşului Rafah, la graniţa cu Egiptul, unde se află 1,4 milioane de palestinieni, care au fugit din calea luptelor.

„Discuții prelungite cu Netanyahu”

Liderii palestinieni, ONU şi numeroase ţări sunt alarmate de consecinţele catastrofale pentru populaţie ale unei astfel de ofensive israeliene. Națiunea palestiniană se confruntă, deja, cu un dezastru umanitar.

„În ultimele şapte zile, am avut discuţii prelungite cu prim-ministrul israelian (n.r. – Benjamin Netanyahu), fiecare de aproape o oră”, a subliniat Joe Biden.

„Am susţinut ideea, şi o susţin puternic, că este necesară o încetare temporară a focului pentru a scoate prizonierii, pentru a scoate ostaticii. Este în curs. Încă mai sper că acest lucru se poate realiza” – Joe Biden

În ultimele zile, Qatarul şi Egiptul au prezidat o nouă serie de negocieri la Cairo vizând obţinerea unui acord de armistiţiu care să permită o pauză în lupte, precum şi eliberarea unor ostatici israelieni.

Un prim armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie a permis punerea în libertate a 105 ostatici din cei 240 răpiţi de Hamas. Potrivit Israelului, 130 ar fi încă în Gaza.

Familiile ostaticilor care se mai află în Gaza îi cer guvernului lui Benjamin Netanyahu să accepte un nou armistiţiu care să permită eliberări.

Ce pune la cale Vladimir Putin

Guvernul rus a invitat o serie de organizaţii palestiniene, inclusiv Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian, la o întâlnire la Moscova pe 29 februarie, a anunţat vineri vice-ministrul de Externe, Mihail Bogdanov.

Potrivit lui Bogdanov, scopul întâlnirii este de a ajuta diferitele grupuri să strângă rândurile. „Lucrăm pe ipoteza că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) este reprezentantul legitim al poporului palestinian şi va continua să fie”, a spus el.

„OEP este recunoscută de comunitatea internaţională şi de noi”, a adăugat el. Dar au fost invitate şi alte organizaţii, inclusiv Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian, grupările din spatele atacurilor de la 7 octombrie asupra Israelului lansate din Fâşia Gaza.

De la atacuri, Moscova a primit deja înalţi reprezentanţi ai Hamas.

Înfiinţată în 1964, OEP este recunoscută de Naţiunile Unite din 1974. Ea serveşte drept organizaţie-umbrelă pentru diverse grupuri, inclusiv Fatah, organizaţia politică condusă de preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Fatah şi Hamas sunt rivale. Hamas a expulzat Fatah din Fâşia Gaza într-un conflict sângeros în 2007, dar au avut loc încercări de reconciliere de atunci.

Bogdanov a mai spus că grupări cu sediul în Siria, Liban şi alte ţări ar urma să fie, de asemenea, prezente la întâlnirea de la Moscova. El a estimat numărul de organizaţii prezente la conferinţa din 1 și 2 martie între 12 şi 14.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii