RĂZBOIUL lui Putin în Ucraina se mută și în fața Curții Internaționale de Justiție. Bucureștiul va susține Kievul în calitate de stat intervenient

RĂZBOIUL lui Putin în Ucraina se mută și în fața Curții Internaționale de Justiție. Bucureștiul va susține Kievul în calitate de stat intervenient
Sursa foto: Pixabay/Alexas_Fotos
Publicat: 20/09/2023, 10:17

Războiul sângeros declanșat de Vladimir Putin în Ucraina se mută și în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga unde România, alături de alte state europene, va participa în calitate de „stat intervenient” în procesul dintre Kiev și Moscova, referitor la acuzațiile de genocid în conformitate cu Convenția privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, pentru a asigura eficiența și buna administrare a justiției, împreună cu alte țări, printre care Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg și Suedia, va susține o pledoarie comună.

Această etapă procedurală se concentrează asupra examinării obiecțiilor preliminare ridicate de Federația Rusă cu privire la competența Curții în acest caz.

„Etapa orală urmează procedurii scrise, în cadrul căreia România a transmis Curții, la 3 iulie 2023, observații scrise, cu scopul de a sprijini determinarea competenței Curții în acest caz. La audieri, o delegație condusă de directorul general pentru afaceri juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, desemnat ca reprezentant al României în fața CIJ în acest caz, va participa activ”, a anunțat MAE într-un comunicat de presă emis miercuri.

Ministerul a subliniat, de asemenea, că participarea la aceste proceduri reflectă importanța pe care România o acordă respectării Convenției privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid și încrederea în rolul Curții Internaționale de Justiție, organul principal de justiție al ONU, în clarificarea corectă a interpretării și aplicării prevederilor Convenției.

Aproape 20.000 de copii ucraineni, deportați în Rusia

Prima doamnă a Ucrainei i-a îndemnat marți pe liderii mondiali să ajute la întoarcerea copiilor ucraineni deportați cu forța în Rusia, unde, potrivit acesteia, sunt îndoctrinați și privați de identitatea lor națională, relatează AFP.

Vorbind în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, Olena Zelenska a declarat că peste 19.000 de copii ucraineni au fost transferați cu forța sau deportați în Rusia sau în teritoriile ocupate.

Până în prezent, doar 386 au fost aduși înapoi. În Rusia, „li s-a spus că părinții lor nu au nevoie de ei, că țara lor nu are nevoie de ei, că nimeni nu îi așteaptă”, a spus Zelenska.

„Copiilor răpiți li s-a spus că nu mai sunt copii ucraineni, că sunt copii ruși”.

Ucraina a acuzat de mai mult timp Rusia de deportarea forțată a copiilor ucraineni din zonele ocupate – acuzații care stau la baza unui mandat internațional de arestare pentru crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Unii oficiali ruși au recunoscut această practică, lăudându-se public cu eforturile lor de a aduce copiii în Rusia, de a-i plasa în familii rusești și, în unele cazuri, de a le da pașapoarte rusești, potrivit The Guardian.

Zelenski acuză Rusia de genocid la ONU

Președintele Zelenski a avertizat că Rusia vizează să transforme Ucraina într-o armă împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli. El a subliniat că mulți locuri în sala Adunării Generale ar putea rămâne goale dacă Rusia va reuși în trădarea și agresiunea sa.

„Când ura este transformată în armă împotriva unei naţiuni, nu se opreşte niciodată acolo. În fiecare deceniu, Rusia începe un nou război. Părţi din Moldova şi Georgia rămân ocupate. Rusia a transformat Siria în ruine”, a arătat el. „Rusia aproape că a înghiţit Belarusul. În mod evident, ameninţă Kazahstanul şi statele baltice”.

„Scopul actualului război împotriva Ucrainei este de a transforma pământurile noastre, oamenii noștri, resursele noastre într-o armă împotriva voastră, împotriva ordinii bazate pe reguli internaționale”, a declarat Zelenski, potrivit CNN.

„Înarmarea trebuie să fie limitată, crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportați trebuie să se întoarcă acasă, iar ocupanții trebuie să se întoarcă pe pământul lor. Trebuie să fim uniți pentru a reuși și vom reuși”, a spus el.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...