REACȚIA Ligiei Deca după ce sindicatele au anunțat grevă generală în educație. Ce creșteri salariale a propus pentru profesori

REACȚIA Ligiei Deca după ce sindicatele au anunțat grevă generală în educație. Ce creșteri salariale a propus pentru profesori
Ministrul Educației, Ligia Deca / Sursa foto: Facebook
Publicat: 16/05/2023, 16:06
Actualizat: 16/05/2023, 17:24

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus marți într-o scurtă declarație că a semnat marți ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Precizările ministrei vine la câteva ore de la anunțul federațiilor sindicale din Educație privind declanșarea grevei naționale pe 22 mai, pe termen nelimitat.

UPDATE. Ministerul Educației a transmis, marți, că s-a semnat ordinul de ministru nr. 4.200 privind Constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative pentru stabilirea, de comun acord, a calendarului negocierii.

Reprezentanții ministerului mai precizează, într-un comunicat, că la invitația Ministrului Educației, Ligia Deca, la sediul Ministerului Educației, a avut loc, pe 9 mai, o întâlnire între Ligia Deca și reprezentanți ai Ministerului Educației și liderii federațiilor sindicale reprezentative.

În cadrul întâlnirii, a fost discutată și solicitarea reprezentanților federațiilor sindicale, transmisă în scris Ministerului Educației, privind începerea negocierii colective în vederea încheierii Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate, potrivit comunicatului.

Știrea inițială. Ligia Deca susține că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.

Întrebată de jurnaliști pe holul Senatului, dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus: “sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”. Ea a precizat că, „din punctul de vedere al Ministerului Educației ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime”.

Când ar putea crește salariile profesorilor

În ce privește creșterea salariilor profesorilor, Deca susține că aceasta este o decizie care se ia la nivel de coaliție de guvernare.

„Aceasta este o decizie pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că deja au fost discuții vizavi de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact bugetar ș.a.m.d. Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual.

Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federațiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învățământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi și vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învățământ și suntem convinși că prin dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era și principala revendicare pe care federațiile o aveau față de Ministerul Educație să demarăm această discuție. Mai sunt și alte chestiuni care țin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare. Numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern și trebuie inițiate eventuale modificări de către Ministerul Finanțelor”. a spus Deca.

Ministrul Educației a mai spus că în grilele pe care le-a și transmis Ministerului Muncii, s-a plecat de la principiul ca întreaga grilă din învățământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie.

„Asta înseamnă, per ansamblu, o creștere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reașezare a anumitor poziții. De exemplu, directorii de școală să aibă în salariu motivant, corespunzător cu responsabilitățile pe care și le asumă și cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educațional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcție didactică și grad putem să găsim salariul motivant. Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluția. Sigur că înțelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am și spus că suntem gata să ne așezăm la masa biologului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și sigur, cu federațiile sindicale”, a spus Ligia Deca, potrivit edupedu.ro.

Ce revendicări au sindicatele din Educație

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra miercuri, 17 mai, în grevă de avertisment. Astfel, în intervalul orar 11:00-13:00, nu vor avea loc cursuri.

Totodată, sindicaliștii din educație amenință cu declanșarea grevei generale începând cu 22 mai. Anunțul a fost făcut marți, 16 mai, într-o conferinţă de presă, de preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Potrivit sursei citate, în cazul în care nu vor exista reacţii din partea autorităţilor, organizaţiile sindicale ameninţă cu greva generală, începând din data de 22 mai 2023.

„Nemulţumirile sunt arhicunoscute. Nu cred că mai este momentul să le amintim. De la salarii umilitoare, prăbuşire a puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele.

Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ, procentul pentru grevă este de 71,29% din total membri de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. Ca fapt divers, la ultima grevă care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, procentul celor care au intrat în grevă, în primă fază, a fost undeva la 60%.

Este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Săptămâna trecută, salariaţii din învăţământ din toate judeţele ţării au participat la un marş de protest organizat de către federaţiile sindicatele din Educaţie. Acţiunea a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
    plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
    renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
  • Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat timp de două zile (pe 25 şi 26 aprilie) sediul Guvernului.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii