Reacția Moscovei, după ce România a declarat persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei la București: „Vom răspunde adecvat”

Reacția Moscovei, după ce România a declarat persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei la București: „Vom răspunde adecvat”
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a MAE rus / Sursă Foto: mid.ru
Publicat: 20/08/2022, 19:37

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că Moscova va răspunde „în mod adecvat” deciziei Bucureştiului de a declara persona non grata un angajat al ambasadei Rusiei, potrivit declaraţiilor difuzate sâmbătă şi citate de agenţia oficială de presă TASS.

„Desigur, vom răspunde adecvat demersului românesc şi vă vom informa suplimentar despre măsurile luate”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, care a precizat că decizia României a fost luată „fără motiv şi sub pretexte exagerate”.

Potrivit unui reprezentant oficial al misiunii diplomatice ruse, citat de Digi 24, acţiunile Bucureştiului sunt „o nouă provocare implementată conform unui scenariu ce a fost testat în mod repetat în marea majoritate a ţărilor membre UE şi NATO în ultimele luni”.

„Acţiunile stereotipe ale autorităţilor române sunt menite să demonstreze loialitatea lor maximă faţă de mediile corporative occidentale”, a subliniat Zaharova. „Nu există aici nicio linie independentă a Bucureştiului cu orientare naţională, ceea ce nu face decât să agraveze situaţia”, a adăugat ea, citată de agenţiile de presă TASS şi Ria Novosti.

Cu o zi mai devreme, Ministerul român de Externe a anunţat că autorităţile au decis să expulzeze un diplomat rus din ţară. Reprezentantul ambasadei, după cum precizează ministerul, „a părăsit ţara în această săptămână”.

Pe 5 aprilie, autorităţile române au declarat zece angajaţi ai ambasadei Rusiei la Bucureşti persona non grata. După cum a subliniat la acea vreme purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, Moscova a considerat acest pas ca parte a unei campanii a Statelor Unite şi aliaţilor lor de discreditare a „operaţiunii speciale” ruse în Ucraina.

Moscova, ca răspuns la acţiunile României din 13 mai, a declarat zece angajaţi ai ambasadei acestei ţări în Rusia personae non gratae, aminteşte TASS, citată de Agerpres.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase