Reacția Parchetului General, după ce ICCJ a restituit dosarul Revoluției la Parchetul Militar: „Urmărirea penală nu e afectată de motive de nelegalitate”

Reacția Parchetului General, după ce ICCJ a restituit dosarul Revoluției la Parchetul Militar: „Urmărirea penală nu e afectată de motive de nelegalitate”
Dictatorul Nicolae Ceaușescu (FOTO - Arhiva Gândul)
Publicat: 10/11/2021, 22:04
Actualizat: 10/11/2021, 22:30

Parchetul General a reacționat miercuri, prin intermediul unui comunicat, în urma deciziei Înaltei Curții de a restitui dosarul Revoluției către Parchetul Militara, iar ancheta trebuie luată de la capăt. Astfel, reprezentanții Parchetului General susțin că „urmărirea penală în Dosarul Revoluției nu este afectată de motive de nelegalitate”.

Iată comunicatul integral al reprezentanților Parchetului General:

„Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Încheierea din data de 10.11.2021, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația PÎCCJ și a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum și înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.

Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii.

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”.

Decizie definitivă. ICCJ restituie la Parchetul Militar dosarul Revoluției în care este judecat Ion Iliescu

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au deci,s miercuri, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință.

În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90. Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari.

Acum, procurorii trebuie să refacă această anchetă, la 32 de ani de la evenimentele din 1989.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase