Recep Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO despre aderarea Finlandei şi Suediei la Alianță. Președintele Turciei: „Vom continua diplomaţia telefonică. Nu putem spune DA Suediei şi Finlandei”

Recep Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO despre aderarea Finlandei şi Suediei la Alianță. Președintele Turciei: „Vom continua diplomaţia telefonică. Nu putem spune DA Suediei şi Finlandei”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 20/05/2022, 18:55
Actualizat: 20/05/2022, 18:56

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat vineri că va purta sâmbătă o discuție telefonică cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Convorbirea are loc în contextul în care șeful statului turc a amenințat în urmă cu o săptămână că va bloca aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

„Am discutat astăzi cu premierul olandez (Mark Rutte n.r). Responsabilii din Regatului Unit şi Finlanda au cerut, de asemenea, o convorbire prevăzută pentru mâine. Şi după aceea, vom discuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Vom continua diplomaţia telefonică”, a Recep Erdogan.

Cu toate acestea, președintele turc, și-a arătat încă o dată ostilitatea faţă de aderarea celor două ţări nordice: „Nu putem spune DA Suediei şi Finlandei”, a declarat Erdogan la ieşirea de la rugăciunea de vineri.

Săptămâna trecută, Recep Erdogan și-a manifestat opoziția faţă de aderarea celor Suediei și Finlandei la NATO, pe care le-a acuzat că susţin organizaţiile teroriste kurde PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi YPG (Unităţile de protecţie populare).

Recep Erdogan le reproşează ţărilor nordice că au primit numeroşi membri ai PKK. Printre aceștia se află și aproximativ 30 de membri, a căror extrădare a fost solicitată în zadar de Turcia la Stockholm, precizează Digi24.

„Avem toate documentele şi informaţiile privind aceste organizaţii teroriste. Victimele suntem noi. Dacă NATO, care este o organizaţie de securitate, este îngrijorată de problema terorismului, nu ar trebui să permită aderarea celor două țări”, a precizat Recep Erdogan.

De asemenea, șeful statului turc le reproşează Suediei şi Finlandei că au suspendat vânzările de arme către Turcia din 2019, drept represalii faţă de operaţiunea turcă din nordul Siriei.

Jens Stoltenberg a oferit, însă, asigurări că NATO vrea să răspundă îngrijorărilor Turciei cu scopul de a găsi „un acord pentru a merge înainte”. În același timp, și preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, și-a arătat deschiderea de a purta discuții și a declarat că este „gata să discute”, condamnând „terorismul sub toate formele sale”.