George Simion, acuzat că promovează „discursul urii” / Rectorul SNSPA: AUR îndeamnă tinerii să renunțe la studii și să se înscrie în partid

George Simion, acuzat că promovează „discursul urii” / Rectorul SNSPA: AUR îndeamnă tinerii să renunțe la studii și să se înscrie în partid
George Simion, acuzat că promovează „discursul urii” / Rectorul SNSPA: AUR îndeamnă tinerii să renunțe la studii și să se înscrie în partid
Publicat: 02/10/2023, 13:41
Actualizat: 02/10/2023, 13:56

Liderul AUR, George Simion, este acuzat că promovează „discursul urii” de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Acesta din urmă afirmă că, la deschiderea anului universitar, mai mulți membri ai AUR au distribuit pliante în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în care îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în formațiunea politică.

În acest context, „în fața acestor manifestărilor politice de tip extremist și legionar”, rectorul SNSPA a transmis un mesaj, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Nu este o noutate faptul că politicienii nedemocrați sunt deranjați de universități, de gândirea critică și cercetările serioase. Pe această logică, duminică, 1 octombrie 2023, într-o emisiune de televiziune, preşedintele AUR George Simion, politician de factură legionară, a amenințat că va veni la sediul SNSPA.

Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic.  Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR”, a transmis Remus Pricopie.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie / Sursa foto: Facebook
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie

„Studenții și profesorii au decis să-i ignore”

„Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă. Această libertate intelectuală este fundamentul unui învățământ de calitate, care promovează înțelegerea profundă, toleranța și inovarea în societate. Singurele bariere de manifestare în spațiul academic sunt legea și bunul simț. De aceea, politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele „evenimente” de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă.

Într-o școală de guvernare, în care se studiază principiile și normele de organizare și funcționare ale unei societăți democratice, este esențial să se discute și despre virușii care pot afecta democrația. Astăzi, studenții SNSPA au asistat la o lecție practică, în care au avut posibilitatea să vadă cum arată și cum se manifestă un astfel de virus al democrației, respectiv cum acționează un politician de factură legionară.

După o analiză a legalității demersului de azi al AUR, SNSPA va stabili ce instituții ale statului vor fi sesizate. Conform Legii învățământului superior, art. 13 (3) “Spațiul universitar este inviolabil”, iar Art. 25. — (1) “În instituțiile de învățământ superior sunt interzise activitățile care constau în prozelitism politic”.

Nu putem să ignorăm creşterea manifestărilor politice de tip extremist, legionar, fascist, xenofob, antisemit, la care se adaugă o prezență tot mai accentuată a mesajelor publice de negare / ignorare a adevarului, inclusiv a evidențelor ştiințifice, cu scopul explicit de a conduce la dezbinare socială. În fața acestor provocări, este mai important ca oricând să avem atitudini ferme față de atacurile la adresa democrației şi a echilibrului social.

Rolul SNSPA în formarea unor specialiști în științele guvernării este fundamental, iar el nu va fi perturbat de exprimările și acțiunile nedemocratice ale unor politicieni care lucrează zi de zi la dărâmarea României pro-europene și euroatlantice, nu la «salvarea» ei”, a conchis rectorul SNSPA.

Sursa foto: Facebook

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925