Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, scapă de condamnarea din dosarul „Baza Cutezătorii”, în urma prescripției, dar nu și de sechestrul asigurator

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, scapă de condamnarea din dosarul „Baza Cutezătorii”, în urma prescripției, dar nu și de sechestrul asigurator
Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu (FOTO - Mediafax Foto/Silviu Matei)
Publicat: 03/04/2023, 16:34
Actualizat: 03/04/2023, 16:42

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, a scăpat de dosarul „Baza Cutezătorii”, în urma deciziei Curții Constituționale privind prescripția faptelor, însă rămâne în vigoare sechestrul asigurator. Decizia de încetare a procesului penal a fost luată, luni, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și este definitivă.

Anul trecut, Costoiu a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în dosarul cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

Prin decizia de azi, ÎCCJ desființează actul adițional la contractul de locațiune prin care Baza Cutezătorii rămânea la Fundația Dinu Pescariu, astfel că aceasta ar trebui să se întoarcă în administrarea Ministerului Educației.

De asemenea, instanța menține sechestrul pus pe o parte din bunurile lui Mihnea Costoiu, până la concurenţa sumei de 267.577 de euro.

Minuta instanței:

«861/1/2022 – D.p.nr.30: În majoritate, Admite apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr. 137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 808/1/2018, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei.

Desfiinţează în parte, sentinţa penală nr. 137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 808/1/2018, şi în rejudecare: În temeiul art. 396 alin. (6) Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art.5 din Codul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Desfiinţează înscrisul intitulat „Act adiţional la contractul de locaţiune nr. 269 din 30 aprilie 2004” privind „Baza Cutezătorii”, semnat şi de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, înregistrat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării sub nr. 16832 din 23 iunie 2009.

Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr.458/P/2017 din data de 20 martie 2018, astfel cum a fost modificată prin încheierea nr. 309 din 17 mai 2018 a Judecătorului de Cameră preliminară de la Înalta Curte (dosar nr.802/1/2018), până la concurenţa sumei de 267.577 Euro (echivalent 1.248.487,52 RON), asupra următoarelor bunuri, proprietatea inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin: – cotă parte de 1 din imobilul situat în loc. …., jud. …, constând în teren intravilan în suprafaţă de ….mp din acte şi de …..mp – măsurată, imobil înscris în Cartea Funciară nr. …. a loc. … – O.C.P.I. … – B.C.P.I. …; – cotă parte de 1 din imobilul situat în loc. …, jud. …, constând în teren intravilan în suprafaţă de ….mp din acte şi de ….mp – măsurată, imobil înscris în Cartea Funciară nr. … a loc. … – O.C.P.I. … – B.C.P.I. ….

Menţine dispoziţia din cuprinsul sentinţei penale nr. 137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 808/1/2018 de confiscare de la inculpat a sumei de 267.577 Euro (echivalent 1.248.487,52 RON), bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale nr. 137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 808/1/2018 care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. În temeiul art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în sumă de 250 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 3 aprilie 2023. Opinie separată În sensul: 1.schimbării încadrării juridice în art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal şi art.309 din Codul penal; 2. desfiinţării din înscrisul numit act adiţional nr.16832/23.06.2009 la contractul de locaţiune nr. 269/30.04.2004, privind Baza Cutezătorii doar a semnăturii inculpatului Mihnea Cosmin Costoiu şi a semnăturilor falsificate (semnăturile care ar fi confirmat avizul direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului).»

Mihnea Costoiu fusese condamnat la 3 ani cu suspendare și muncă în folosul comunității

Mihnea Costoiu a fost condamnat, pe 31 martie 2022, la 3 ani cu suspendare și muncă în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, pentru abuz în serviciu în dosarul cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

„Condamnă pe inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În temeiul dispozițiilor art. 91 alin. (1) din Codul penal, suspendă executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani stabilit în condițiile prevăzute de art.92 alin. (1) din Codul penal”, a decis, atunci, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

„În baza art.112 lit.e) din Codul penal, confiscă de la inculpat suma de 267.577 Euro (echivalent 1.248.487,52 RON), bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală. Menține măsura sechestrului asigurător”, conform sentinței.

În dosarul „Baza Cutezătorii”, Mihnea Costoiu a fost acuzat de fapte comise în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, atunci când la conducere era Ecaterina Andronescu.

El a fost condamnat pentru un document pe care l-a semnat în cazul preluării administrării bazei sportive „Cutezătorii” de către Dinu Pescariu.

„Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adiţional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii «Cutezătorii» din Bucureşti (constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 ha), fusese dată în folosinţa Fundaţiei «Dinu Pescariu»”, potrivit DNA.

Procurorii arătau că actul a fost semnat în 2009 de Ministerul Educaţiei, reprezentat de Mihnea Costoiu, şi de Fundaţia Dinu Pescariu, reprezentată de omul de afaceri.

Oamenii legii spun că documentul a fost încheiat „fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji