Referendum antidrog în școlile din București. Părinții și elevii majori pot fi chestionați în legătură cu testele pentru stupefiante

Referendum antidrog în școlile din București. Părinții și elevii majori pot fi chestionați în legătură cu testele pentru stupefiante
Publicat: 30/08/2023, 19:07
Actualizat: 30/08/2023, 19:11

Tragedii ca cea de la 2 Mai, în care Vlad Pascu a ucis drogat doi tineri, sau cea din Piatra Neamț, unde Shara, o fată de 16 ani a fost drogată, violată și ucisă, par să trezească autoritățile până la cel mai înalt nivel, adică Palatul Cotroceni. Miercuri a fost rândul lui Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei, să anunţe că a avut loc o şedinţă a Grupului pentru prevenirea consumului de stupefiante, în cadrul protocolului pe care Prefectura l-a semnat cu Agenţia Naţională Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Regională Vamală.

Una dintre propunerile formulate vizează elaborarea unei chestionar prin care să fie testată opinia părinţilor şi a elevilor majori în ce priveşte testarea în şcoală cu aparat antidrog şi prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului.

ANA solicitată să realizeze un chestionar antidrog

„În cadrul şedinţei de astăzi, am trasat câteva direcţii de acţiune importante. Împreună cu consiliul elevilor, vom constitui la nivelul fiecărei şcoli o structură care să ne ajute cu diseminarea mesajelor antidrog şi de prevenţie.

De asemenea, am decis ca Agenţia Naţională Antidrog să realizeze un chestionar în trei puncte, prin care testăm opinia părinţilor şi a elevilor majori referitor la: testarea în şcoală cu aparat antidrog; prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor); introducerea în curiculă a unei ore de educaţie antidrog în şcoală”, scrie prefectul, pe Facebook.

Testarea opiniei publice

El subliniază că este vorba despre „un chestionar de testare” a opiniei părinţilor şi a elevilor majori.

„După ce vom avea rezultatele acestuia, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor şi dorinţei părinţilor şi elevilor din şcoli şi licee. Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii şi pentru a-i ajuta să conştientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente şi/sau a unor anturaje nepotrivite”, scrie Rareş Hopincă.

El remarcă „o deschidere din ce în ce mai mare” a societăţii spre a discuta despre aceste probleme şi subliniază că dialogul reprezintă „un pas esenţial”.

„Direcţia de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale şi morale prin care să reuşim să combatem consumul acestor substanţe în rândul populaţiei şi, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”, precizează Rareş Hopincă.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat luni, în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din localitatea 2 Mai, analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri.

Citiți și: VIDEO | Klaus Iohannis, de acord cu testele antidrog în școli. Psihologii și toxicologii au și alte propuneri de prevenție

EXCLUSIV | Psihologii contrazic estimările oficiale: 90% dintre elevi consumă droguri cel puțin ocazional. O radiografie alarmantă a fenomenului

Noul an școlar va începe cu o schimbară majoră pentru ELEVI. Cătălin Predoiu: „Doar cu acordul părinților!”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice