Medicii cer măsuri urgente după ce au descoperit că datele personale a milioane de români pot fi accesate de persoane neautorizate pe platforma Coronaforms

Medicii cer măsuri urgente după ce au descoperit că datele personale a milioane de români pot fi accesate de persoane neautorizate pe platforma Coronaforms
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 23/08/2022, 20:30
Actualizat: 23/08/2022, 20:31

Date sensibile privind milioane de români pot fi accesate de oricine are dreptul să intre pe platforma Coronaforms, cu un cont şi parolă de acces în sistem. Astfel, utilizatorii pot  să vadă CNP-ul, adresa şi numărul de telefon ale oricărui pacient înregistrat în platforma oficială. Este o scăpare gravă, spun reprezentanţii pacienţilor şi ai medicilor, care cer măsuri urgente.

Mai mulţi medici de familie, care au în evidență bolnavi cu Covid şi care fac teste rapide, au descoperit întâmplător că oricine are acces la platforma Coronaforms poate vedea datele personale ale unor pacienţi cu care n-are nicio legătură, potrivit unei anchete publicate de stiri.tvr.ro

Medicii au încercat mai multe metode de filtrare a informațiilor pacienților dar au constatat cu stupoare că le apar datele unor pacienţi de care nu s-au ocupat.

„Am fost cu toţii descumpăniţi că stai, că nu e în regulă, de ce să-mi vezi tu fişele mele de pacienţi. Eu nu am încercat niciodată să văd fişele altcuiva. Nici nu mi-am pus problema că aş avea posibilitatea să văd altceva decât ceea ce am de lucru. Nu am avut curiozotăţi din astea până s-a întâmplat aseară lucrul ăsta. Colegii erau absolut disperaţi”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, secretar SNMF.

Dr. Raluca Zoițanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a explicat că toţi medicii care testează, atunci când caută numele pacientului, găsesc toţi oamenii din România care sunt înregistraţi în Coronaforms cu acelaşi nume, cu CNP, seria şi numărul buletinului, adresa.

În platforma oficială Coronaforms apar date personale privind milioane de români. Sunt înregistraţi nu doar cei aproape 3,2 milioane de pacienţi confirmaţi cu Covid, ci şi cei care au avut doar teste negative.

Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor spune că „dacă tastăm şi căutăm un nume pe platformă, deşi am cod de acces, şi îmi apare o listă întreagă de persoane, e foarte grav. Trebuie doar să avem o cheie, să aibă acces doar persoana desemnată pe un anumit episod de boală şi de evaluare a stării de sănătate a mea. Să se blocheze orice acces urgent”.

Platforma poate fi accesată doar pe bază de cont personal şi semnătură digitală, de către specialiştii desemnaţi de Ministerul Sănătăţii. Sunt cei care se ocupă de testări, de tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu Covid, precum şi de anchetele epidemiologice. Numai medici de familie sunt în jur de zece mii.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care a realizat platforma, spune că a respectat cerinţele primite de la autorităţile sanitare.

Platforma trebuie să respecte cerinţele privind protecţia datelor personale, arată autoritatea în domeniu, care cere Ministerului Sănătății să ia măsurile necesare. Regulamentul european în domeniu prevede, între altele, că, pentru a asigura un nivel de securitate corespunzător, trebuie criptate informaţiile şi asigurată confidenţialitatea.

Și Ministerul Sănătății susține că respectă toate prevederile legale și că îmbunătățește în permanență gradul de securitate al aplicației. În plus, a explicat că a fost nevoie ca personalul medical, singurul care are acces, să poată căuta un pacient doar în baza numelui pentru că au fost mulți oameni testați fără CNP sau documente de identificare. „Corona-forms” reprezintă singura sursă prin care sunt gestionate informațiile privind testările și infect[rile cu virusul SARS-CoV-2.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația