Republica Moldova acuză armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni pentru reîntregirea forțelor proruse din Transnistria

Republica Moldova acuză armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni pentru reîntregirea forțelor proruse din Transnistria
FOTO: eutoday.net
Publicat: 14/04/2022, 19:17

Republica Moldova a acuzat joi armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni, la câteva zile după ce serviciile de informații militare britanice au declarat că Moscova încearcă să își refacă forțele din Ucraina prin recrutarea în regiunea separatistă Transnistria. 

„Astfel de acțiuni nu promovează pacea pentru noi toți, pentru concetățenii noștri, pentru familiile noastre. Astfel de lucruri sunt foarte periculoase și trebuie să fie oprite”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu.

El nu a dat mai multe detalii, dar a spus că oficialii ministerului de externe moldovean se întâlnesc în mod regulat cu ambasadorul Rusiei și că poziția Moldovei în această chestiune este cât se poate de clară.

Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat că Rusia a masat trupe în mai multe zone, inclusiv în Transnistria, pentru o „escaladare suplimentară” în Ucraina.

Republica Moldova a declarat că monitorizează situația din Transnistria, unde se estimează că se află aproximativ 1.500 de soldați ruși, dar că nu a observat schimbări semnificative de când a început invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, potrivit Reuters.

Autoritățile din Transnistria au negat luni că Rusia ar desfășura pe teritoriul său pregătiri militare care să amenințe Ucraina.

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ deținută de separatiștii pro-ruși care se întinde de-a lungul estului Moldovei și ajunge la aproximativ 40 km de portul ucrainean Odesa.