Reuniunea Aspen 2022, la București! Cine va lua cuvântul și care este tema principală a discuțiilor

Reuniunea Aspen 2022, la București! Cine va lua cuvântul și care este tema principală a discuțiilor
Stoltenberg / Sursa FOTO: Alexandra Pandrea
Publicat: 29/11/2022, 09:32
Actualizat: 29/11/2022, 11:32

Forumul Aspen, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, va avea loc marţi şi miercuri la Bucureşti. Printre participanţii la acest eveniment prestigios se numără şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Forumul Aspen reunește la București personalități marcante ale lumii politice, militare și economice, fiind un eveniment finanțat de UE și USAID.

UPDATE. Stoltenberg: „Războiul Rusiei subminează ordinea internaţională”

„Miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO se reunesc în Bucureşti, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei are loc la graniţa cu România şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli. Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a afirmat Jens Stoltenberg în discursul ținut la Forumul Aspen.

Potrivit secretarului general al NATO, „războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec. Iar el răspunde cu mai multe acte brutale – vedem valuri de atacuri cu rachete lansate în mod intenţionat asupra civililor şi infrastructurii civile, care lovesc case, spitale şi reţele de electricitate”.

„Este un lucru groaznic pentru Ucraina. Dar sunt momente complicate şi pentru noi, în Europa şi pentru alte ţări din lume (…) Este adevărat, cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge. Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, cu toţii vom plăti un preţ mult mai mare, în anii ce vor veni, deoarece domnul Putin şi alţi lideri autoritari vor învăţa atunci că pot să îşi atingă scopurile folosind forţă brută. Aşa că vor fi încurajaţi să folosească şi mai multă forţă, în alte dăţi. Asta va face lumea noastră mai periculoasă şi ne va face pe noi toţi mai vulnerabili”, a subliniat oficialul NATO.

„Este în interesul nostru de securitate pe termen lung să susţinem Ucraina”, a reiterat Stoltenberg.


Aspen 2022, la București. Războiul din Ucraina, pus pe tapet

Ediţia din 2022 are loc în contextul războiului din Ucraina, care a afectat lumea întreagă, atât din punct de vedere economic, cât şi al securităţii. Efectele acestuia sunt resimţite puternic în ce priveşte: preţurile din energie, lanţurile de aprovizionare, industria de apărare, preţurile de consum. Efectele umanitare ale războiului reprezintă principala problemă.

Nu se anticipează că activitatea militară se va încheia curând, iar durata războiului nu va face decât să adâncească multiplele crize. Deşi dificilă, nu este prematură o discuţie despre reconstrucţie, care să implice stabilizarea Ucrainei şi a regiunii, ca o condiţie prealabilă pentru acţiuni viitoare„, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Institutului Aspen.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului sunt anunţaţi: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul ceh al Afacerilor Externe, Jan Lipavsky, ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Evenimentul este organizat de Institutul Aspen România şi German Marshall Fund of the United States, cu susţinerea NATO, fiind finanţat de Uniunea Europeană şi USAID.

Tot marți și miercuri are loc, la București, și Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase