VIDEO. Revolta unei tinere din Constanța după ce a fost bruscată, „săltată” în mașina poliției și dusă la secție: „A strigat după mine că nu o să mai ies din casă fară să primesc o amendă!” Răspunsul IPJ Constanța

Publicat: 30/07/2022, 20:43
Actualizat: 30/07/2022, 20:55

Două tinere au reclamat comportamentul abuziv al unui agent de poliție de la Secția 2 Constanța. Concret, din spusele acestora, polițistul ar fi refuzat să îi permită uneia dintre ele să își recupereze documentele de identitate, aflate  în mașina parcată la o mică distanță de locul în care a fost surprinsă traversând neregulamentar, i-a dat o a doua amendă și a „săltat-o” în mașina de poliție pentru a o duce la secție.

Mai mult decât atât, din imaginile obținute de GÂNDUL, rezultă comportamentul ireverențios al agentului în momentul în care i-a cerut să urce în mașina de poliție pentru a se legitima la secție. Reprezentanții IPJ Constanța, cărora GÂNDUL le-a solicitat un punct de vedere cu privire la incident, susțin însă că „polițistul în cauză a acționat corect și conform cu reglementările legale în vigoare”. Cu toate acestea, Inspectoratul dă detalii despre procedura de sesizare a unui posibil abuz din partea unui agent de poliție.

„Cetățenii care au aspecte de menționat referitoare la activitatea, disciplina şi/sau deontologia unui polițist se pot adresa, în scris, Biroului Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța”, potrivit IPJ Constanța.

Isabela, tânăra care a primit cele două amenzi – una pentru traversare prin loc nepermis și a doua pentru că ar fi refuzat să se legitimeze – spune că a fost bruscată de polițist, lucru care rezultă din imaginile video surprinse la locul incidentului.

„Astăzi în jurul orei 10:00 am ajuns pe bld Tomis la solicitarea unei prietene care își lua copiii de la scară blocului, parcând pe prima bandă. A fost reținută de polițist & amendată mai mult de jumătate de oră, împreună cu copiii care trebuiau să fie duși de această la meditații. M-a rugat să ajung să îi preiau eu, că să nu întârzie mai mult decât deja o făcuse. Ajunsă acolo, mi-a fost solicitat să mă legitimez, eu având documentele în mașină parcată mai departe de locul incidentului. Acesta (n.r. polițistul) mi-a interzis părăsirea locului, iar după comunicarea numelui meu și a datei de naștere, agentul Ștefan Prodan de la secția 2 Constanța, Poliția Națională, m-a tras de mâna către mașina de poliție (în video), spunând că trebuie să merg la Secția 2 pt legitimare amănunțită”, a declarat Isabela pentru GÂNDUL.RO.

Tânăra a mai adăugat că polițistul nu s-a legitimat în momentul în care i-a cerut să urce în mașină pentru a se deplasa către secție, însă a aflat numele acestuia de la colega sa.

„Când să părăsesc incinta secției a ieșit după mine și a strigat că nu o să mai ies din casă fară să primesc o amendă. Că se asigura el!”, a mai povestit Isabela.

Răspunsul IPJ Constanța: Polițistul în cauză a acționat corect și conform cu reglementările legale

GÂNDUL.RO a solicitat un punct de vedere IPJ Constanța. Reprezentanții Inspectoratului susțin că polițistul a acționat corect și susțin că tânăra ar fi furnizat „ date de identitate false”, deși din filmare nu rezultă că acestea ar fi fost verificate, deși i se cere acest lucru explicit agentului de poliție. Versiunea oficială a IPJ Constanța este că „persoana în cauză a devenit recalcitrantă, manifestându-se într-un mod agitat fizic și verbal, motiv pentru care a fost introdusă în autospeciala de poliție”.

Un lucru este cert: cele două variante ale poveștii coincid cu privire la faptul că „persoana a fost introdusă în autospeciala de poliție”, lucru care presupune o acțiune „în forță” a polițistului.

Redăm, în continuare, răspunsul integral al IPJ Constanța în legătură cu acest incident:

„Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiști din cadrul Secției 2, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat, pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța, un autoturism oprit neregulamentar, folosind avariile și ocupând prima bandă de circulație, îngreunând și punând în pericol traficul rutier.

Patrula de poliție a solicitat conducătorului auto, o femeie, documentele personale și ale autoturismului. Aceasta a fost sancționată contravențional pentru oprire neregulamentară, folosirea avariilor în mod nejustificat și pentru faptul ca inspecția tehnică periodică a autoturismului era expirată.

Ulterior, de pe partea opusă a bulevardului Tomis au traversat, în fugă, neregulamentar, 2 femei, cunoscute ale conducătoarei auto, care s-au apropiat de echipajul de poliție.

Cele 2 persoane au solicitat polițiștilor să schimbe amenda cu avertisment, moment în care se aflau în continuare pe partea carosabilă.

Polițiștii le-au solicitat documentele de identitate, în vederea legitimării și ulterior, aplicării unei sancțiuni contravenționale pentru traversare neregulamentară.

Una dintre persoane s-a legitimat cu documentul de identitate, în timp ce cealaltă femeie a furnizat date de identitate false, iar întrucât nu s-a putut stabili identitatea acesteia la fața locului, i s-a pus în vedere că va fi condusă la sediul Secției 2 pentru verificări.

În acel moment, persoana în cauză a devenit recalcitrantă, manifestându-se într-un mod agitat fizic și verbal, motiv pentru care a fost introdusă în autospeciala de poliție.

La sediul Secției 2, aceasta a prezentat un act de identitate pe care îl deținea asupra sa. Femeia a fost sancționată contravențional pentru traversare neregulamentară și refuz de legitimare.

Din primele verificări efectuate la nivelul I.P.J. Constanța a reieșit faptul că polițistul în cauză a acționat corect și conform cu reglementările legale în vigoare”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al femeii acuzate că și-a ucis iubitul polițist. De ce este toată țara...
Nici unul dintr-un milion n-ar fi pariat pe o asemenea transformare! Imagini cum n-ai fi...
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Sabotorii ruși au crezut că au distrus o fabrică de la Berlin care livra ajutoare...
Incredibil unde a fost găsită o femeie de 62 de ani care a dispărut din...
Anca Sigartău, diagnosticată cu CANCER. Medicii i-au spus că mai are doar 1 an de...
Care este pluralul cuvântului "complex", una dintre cerinţele care le-au dat bătăi de cap elevilor...
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
Un băiat de 14 ani a fost mușcat de rechin în timp ce se afla...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Britanicii au pus sub lupă DUSTER. Ce cred despre SUV-ul din Mioveni?
Rareş Bogdan despre data alegerilor prezidenţiale: întelegerea din luna martie a căzut, este caducă
Premieră ISTORICĂ! Ce a adus o sondă chineză de pe fața nevăzută a Lunii?
Mașinile care au interzis! Interdicție pentru șoferi de la 1 iulie
Rate mai mici la bănci. Cine va plăti mai puțin
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
"Am sperat că Viorel scapă!" - Părinții bărbatului mort la Ibănești își urlă durerea!
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan...
BREAKING NEWS! Incendiu într-un mall din Sectorul 6 al Capitalei! Mai multe echipaje de pompieri...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Mă, tu, acolo, în Japonia, câte ore pe zi lucrezi?
Arestat, un politician român și-a descris astfel profesia: „fost și viitor ministru”
×