VIDEO. Revolta unei tinere din Constanța după ce a fost bruscată, „săltată” în mașina poliției și dusă la secție: „A strigat după mine că nu o să mai ies din casă fară să primesc o amendă!” Răspunsul IPJ Constanța

Publicat: 30/07/2022, 20:43
Actualizat: 30/07/2022, 20:55

Două tinere au reclamat comportamentul abuziv al unui agent de poliție de la Secția 2 Constanța. Concret, din spusele acestora, polițistul ar fi refuzat să îi permită uneia dintre ele să își recupereze documentele de identitate, aflate  în mașina parcată la o mică distanță de locul în care a fost surprinsă traversând neregulamentar, i-a dat o a doua amendă și a „săltat-o” în mașina de poliție pentru a o duce la secție.

Mai mult decât atât, din imaginile obținute de GÂNDUL, rezultă comportamentul ireverențios al agentului în momentul în care i-a cerut să urce în mașina de poliție pentru a se legitima la secție. Reprezentanții IPJ Constanța, cărora GÂNDUL le-a solicitat un punct de vedere cu privire la incident, susțin însă că „polițistul în cauză a acționat corect și conform cu reglementările legale în vigoare”. Cu toate acestea, Inspectoratul dă detalii despre procedura de sesizare a unui posibil abuz din partea unui agent de poliție.

„Cetățenii care au aspecte de menționat referitoare la activitatea, disciplina şi/sau deontologia unui polițist se pot adresa, în scris, Biroului Control Intern din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța”, potrivit IPJ Constanța.

Isabela, tânăra care a primit cele două amenzi – una pentru traversare prin loc nepermis și a doua pentru că ar fi refuzat să se legitimeze – spune că a fost bruscată de polițist, lucru care rezultă din imaginile video surprinse la locul incidentului.

„Astăzi în jurul orei 10:00 am ajuns pe bld Tomis la solicitarea unei prietene care își lua copiii de la scară blocului, parcând pe prima bandă. A fost reținută de polițist & amendată mai mult de jumătate de oră, împreună cu copiii care trebuiau să fie duși de această la meditații. M-a rugat să ajung să îi preiau eu, că să nu întârzie mai mult decât deja o făcuse. Ajunsă acolo, mi-a fost solicitat să mă legitimez, eu având documentele în mașină parcată mai departe de locul incidentului. Acesta (n.r. polițistul) mi-a interzis părăsirea locului, iar după comunicarea numelui meu și a datei de naștere, agentul Ștefan Prodan de la secția 2 Constanța, Poliția Națională, m-a tras de mâna către mașina de poliție (în video), spunând că trebuie să merg la Secția 2 pt legitimare amănunțită”, a declarat Isabela pentru GÂNDUL.RO.

Tânăra a mai adăugat că polițistul nu s-a legitimat în momentul în care i-a cerut să urce în mașină pentru a se deplasa către secție, însă a aflat numele acestuia de la colega sa.

„Când să părăsesc incinta secției a ieșit după mine și a strigat că nu o să mai ies din casă fară să primesc o amendă. Că se asigura el!”, a mai povestit Isabela.

Răspunsul IPJ Constanța: Polițistul în cauză a acționat corect și conform cu reglementările legale

GÂNDUL.RO a solicitat un punct de vedere IPJ Constanța. Reprezentanții Inspectoratului susțin că polițistul a acționat corect și susțin că tânăra ar fi furnizat „ date de identitate false”, deși din filmare nu rezultă că acestea ar fi fost verificate, deși i se cere acest lucru explicit agentului de poliție. Versiunea oficială a IPJ Constanța este că „persoana în cauză a devenit recalcitrantă, manifestându-se într-un mod agitat fizic și verbal, motiv pentru care a fost introdusă în autospeciala de poliție”.

Un lucru este cert: cele două variante ale poveștii coincid cu privire la faptul că „persoana a fost introdusă în autospeciala de poliție”, lucru care presupune o acțiune „în forță” a polițistului.

Redăm, în continuare, răspunsul integral al IPJ Constanța în legătură cu acest incident:

„Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiști din cadrul Secției 2, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat, pe bulevardul Tomis din municipiul Constanța, un autoturism oprit neregulamentar, folosind avariile și ocupând prima bandă de circulație, îngreunând și punând în pericol traficul rutier.

Patrula de poliție a solicitat conducătorului auto, o femeie, documentele personale și ale autoturismului. Aceasta a fost sancționată contravențional pentru oprire neregulamentară, folosirea avariilor în mod nejustificat și pentru faptul ca inspecția tehnică periodică a autoturismului era expirată.

Ulterior, de pe partea opusă a bulevardului Tomis au traversat, în fugă, neregulamentar, 2 femei, cunoscute ale conducătoarei auto, care s-au apropiat de echipajul de poliție.

Cele 2 persoane au solicitat polițiștilor să schimbe amenda cu avertisment, moment în care se aflau în continuare pe partea carosabilă.

Polițiștii le-au solicitat documentele de identitate, în vederea legitimării și ulterior, aplicării unei sancțiuni contravenționale pentru traversare neregulamentară.

Una dintre persoane s-a legitimat cu documentul de identitate, în timp ce cealaltă femeie a furnizat date de identitate false, iar întrucât nu s-a putut stabili identitatea acesteia la fața locului, i s-a pus în vedere că va fi condusă la sediul Secției 2 pentru verificări.

În acel moment, persoana în cauză a devenit recalcitrantă, manifestându-se într-un mod agitat fizic și verbal, motiv pentru care a fost introdusă în autospeciala de poliție.

La sediul Secției 2, aceasta a prezentat un act de identitate pe care îl deținea asupra sa. Femeia a fost sancționată contravențional pentru traversare neregulamentară și refuz de legitimare.

Din primele verificări efectuate la nivelul I.P.J. Constanța a reieșit faptul că polițistul în cauză a acționat corect și conform cu reglementările legale în vigoare”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului