Rezerva Federală a SUA ar putea CREȘTE, din nou, dobânda cheie. Ce spun specialiștii

Rezerva Federală a SUA ar putea CREȘTE, din nou, dobânda cheie. Ce spun specialiștii
Foto: Shutterstock
Publicat: 19/03/2023, 09:45
Actualizat: 19/03/2023, 10:04

Rezerva Federală va aproba, cel mai probabil, o creştere cu un sfert de punct procentual a dobânzii de politică monetară. Potrivit mai multor mulţi experţi de pe Wall Street și al preţurilor din piaţă, acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, relatează CNBC.

În ultimele două săptămâni, aşteptările privind dobânzile au evoluat rapid, variind de la o creştere de jumătate de punct până la menţinerea la nivelul actual şi chiar la un moment dat unii vorbesc că Fed ar putea reduce dobânzile. Probabil că aceasta va lua forma unei creşteri de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, însoţită de asigurări că nu există o cale prestabilită dinainte.

Cu toate acestea, a apărut un consens că preşedintele Fed, Jerome Powell, şi colegii săi vor dori să semnaleze că, deşi dau atenţia turbulenţelor din sectorul financiar, este important să continue lupta pentru reducerea inflaţiei.

”Trebuie să facă ceva, altfel îşi pierd credibilitatea. Ei vor să crească cu 0,25, iar cei 0,25 trimit un mesaj. Dar va depinde într-adevăr de comentariile de după, ceea ce spune Powell în public. … Nu cred că va face schimbarea de 180 de grade despre care vorbeşte toată lumea”, a spus Doug Roberts, fondator şi strateg şef de investiţii la Channel Capital Research.

Pieţele sunt în mare măsură de acord că Fed va creşte dobânda cheie

Pieţele sunt în mare măsură de acord că Fed va creşte dobânda cheie. Începând de vineri după-amiază, a existat o probabilitate de aproximativ 75% de o creştere cu un sfert de punct, conform datelor CME Group, folosind contracte futures cu fonduri Fed ca ghid.

Goldman Sachs este unul dintre cei mai cunoscuţi prognozatori care nu anticipează nicio modificare a ratelor dobânzilor, deoarece se aşteaptă ca bancherii centrali în general ”să adopte o atitudine mai precaută pe termen scurt, pentru a evita agravarea temerilor de pe piaţă cu privire la un stres bancar suplimentar”, scrie news.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase