Risc mare de avalanşe în Făgăraş și Bucegi, în urma ninsorilor din ultimele zile

Risc mare de avalanşe în Făgăraş și Bucegi, în urma ninsorilor din ultimele zile
FOTO - Facebook.com/SalvamontBrasov
Publicat: 02/02/2023, 00:46
Actualizat: 02/02/2023, 00:50

Salvamontiştii din județul Brașov anunţă că, în urma ninsorilor din ultimele zile, există risc însemnat de producere a unor avalanşe în Munții Făgăraș și Bucegi.

Astfel, există de avalanşă de nivel 4 în Munţii Făgăraş, unde – la peste 1.800 m – stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanții nordici.

La suprafață se întâlnesc 35-50 cm de zăpadă recentă, cu rezistență și coeziune scăzute, depuși peste o crustă de gheață mai veche.

Acest strat este mai consistent pe văi și în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăși 1 metru.

În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt, iar stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe, de dimensiuni medii și chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi și întărit sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări și pe versanții nordici.

Stratul este consistent și sub 1.800 m, iar pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 30 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Risc de avalanșă și în Bucegi

Este risc de avalanşă însemnat, de nivel 3, şi în Munții  Bucegi, masivele Țarcu-Godeanu şi Parâng-Sureanu.

Salvamontiștii avertizează că la peste 1.800 m, pe văi și în zonele adăpostite se întâlnește un strat de zăpadă viscolită, de grosimi variabile, care depășește pe alocuri 30-40 cm.

Zăpada are rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și izolat mai mari, prin alunecarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări.

Sub 1.800 m, zăpada recent depusă depășește local 30-40 cm, în special la altitudini de 1.500-1.800 m.

Deși ușor compactată, zăpada va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase