Roman Abramovici încearcă să negocieze pacea cu Rusia, la rugămintea Ucrainei

Roman Abramovici încearcă să negocieze pacea cu Rusia, la rugămintea Ucrainei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/02/2022, 15:03
Actualizat: 28/02/2022, 15:05

Roman Abramovici a acceptat cererea Ucrainei de a interveni în negocierile care se poartă pentru încetarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Un purtător de cuvânt al proprietarului Chelsea a spus, citat de The Guardian: „Pot să confirm că Roman Abramovici a fost contactat de partea ucraineană pentru a oferi sprijin în obținerea unei soluții pașnice și de atunci încearcă să ajute. Având în vedere ce este în joc, vă rugăm să înțelegeți de ce nu am comentat nici situația ca atare, nici implicarea sa”

The Jerusalem Post relatează că Abramovici se află în Belarus asistând la discuțiile dintre Ucraina și Rusia, la cererea Ucrainei.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia au început, luni, la prânz, au confirmat ministerele de externe ale ambelor țări.

Ucraina a declarat că obiectivul său pentru discuții este „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”.

Kremlinul a refuzat să comenteze scopul său în cadrul negocierilor, dar negociatorul rus Vladimir Medinsky a spus că Rusia dorește să ajungă la un acord care este în interesul ambelor părți.

Din delegația ucraineană fac parte, printre alții, ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, consilierul președintelui Ucrainei, Mykhailo Podoliak, și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu face parte din delegație.

Președintele Volodimir Zelenski a explicat că a fost de acord cu această întâlnire „pentru ca ulterior niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul când totuşi exista o şansă, fie ea şi mică”, potrivit CNN.

Duminică noapte, Zelenski a vorbit la telefon cu premierul britanic Boris Johnson, spunându-i că următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina. La rândul său, Johnson a spus că Marea Britanie și toți aliații săi vor trimite ajutoare defensive în continuare Ucrainei.

Atacurile în Ucraina au continuat în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă. Deși încearcă de patru zile să captureze Kievul, rușii nu au luat Capitala și niciun alt oraș din Ucraina. Rezistența uimitoare și neașteptată a ucrainenilor, a armatei lor dar și a civililor care au pus mâna pe armă și au făcut scuturi umane în jurul tancurilor, a impresionat o lume întreagă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult