România a fost pe locul 2 în UE în luna septembrie în ceea ce privește scumpirea carburanților

România a fost pe locul 2 în UE în luna septembrie în ceea ce privește scumpirea carburanților
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/10/2021, 13:19

România a fost luna trecută pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea prețurilor carburanților.

Astfel, în septembrie 2021, în România s-a înregistrat o creștere de 29% a prețurilor la combustibili, după cum arată Oficiul European de Statistică (Eurostat).

România împarte locul al doilea cu Slovenia, țară care a înregistrat o creștere egală.

Pe locul 1 s-a aflat Luxemburg, cu o creștere de 31% a prețurilor combustibililor.

Cele mai mici creșteri ale prețurilor la carburanți au fost înregistrate în  Italia, Finlanda și Grecia (18%), precum și în Irlanda (15%).

La începutul lunii octombrie, prețul benzinei a atins în România maximul ultimilor 7 ani, iar cel al motorinei maximul ultimilor 3 ani.

Sursa foto: Eurostat
Sursa foto: Eurostat

Prețurile carburanților, tot mai volatile în Europa

Eurostat notează că prețurile carburanților au fost foarte volatile la nivelul Uniunii în ultimii 20 de ani, dar volatilitatea a devenit extrem de pronunțată în ultimele luni.

Astfel, în doar 13 luni, între mai 2020 și septembrie 2021, prețurile combustibililor au trecut de la o scădere de 20% la o creștere de 23%, mai informează instituția.

O astfel de fluctuație puternică n-a mai fost întâlnită din 2009, când prețurile au trecut rapid de la o scădere de 19% (iulie 2009) la o creștere de 20% (martie 2010).

Sursa foto: Eurostat
Sursa foto: Eurostat
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase