România anului 2022: în opt localități din Iași nu există medici de familie. Satele nu sunt considerate „atractive” de către tinerii doctori

România anului 2022: în opt localități din Iași nu există medici de familie. Satele nu sunt considerate „atractive” de către tinerii doctori
Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 22/08/2022, 16:25

Județul Iași se confruntă de mai mult timp cu o lipsă a medicilor de familie în opt localități, fiind vorba chiar și despre sate cu peste 5.000 de locuitori. Cauzele sunt diverse: de la faptul că medicii de familie tineri nu consideră că satele respective ar fi atractive pentru a-și deschide cabinete acolo la faptul că localitățile respective se află în apropierea altor sate care au medici, iar sătenii s-au înscris pe listele acestora.

În Răchiteni, Ion Neculce, Ipatele și Cucuteni nu este niciun medic de familie la care să poată apela sătenii, deși sunt sate care au între 1.300 și 5.800 de locuitori, cum este spre exemplu, localitatea Ion Neculce. În Tătăruși și Sirețel – este câte un singur medic de familie, însă raportat la numărul populației ar mai fi nevoie de cel puțin unul, având în vedere că sunt localități cu peste 4.000 de locuitori, iar în Lungani și Dagâța sunt câte doi medici, fiind de asemenea sate cu un număr important de locuitori.

Mulți medici de familie pleacă în străinătate după terminarea studiilor

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași spun că este vorba despre o problemă care exista și în anii anteriori, însă care s-a acutizat.

„Aceste localități deficitare se revizuiesc în fiecare an cu ocazia contractării serviciilor în anul respectiv, sunt aproximativ aceleași care existau și în anii anteriori. Localitățile fără medic sunt în proximitatea altor localități care au medic, cum este cazul Ion Neculce, de lângă orașul Târgu Frumos. Una dintre cauze este că medicii nu le consideră atractive pentru a-și deschide cabinete acolo. Unii medici de la sate cumpără praxisuri în mediul urban, iar cei tineri nu vor să meargă la sate. Mulți pleacă în străinătate imediat ce termină studiile, probabil că cifrele de școlarizare se vor modifica în anii următori pentru că foarte mulți medici sunt la o vârstă înaintată, adică în câțiva ani vor ajunge la pensionare”, a precizat Radu Țibichi, directorul general al CJAS Iași.

O variantă pentru ca tinerii medici să fie atrași în astfel de sate este acordarea unor stimulente pentru condiții deosebite, cum este „sporul de zonă”. Medicii din mediul rural ar primi, pe lângă lângă bugetul alocat de CJAS, și un spor care variază în funcție de problemele din zona respectivă – distanța față de o unitate de primire a urgențelor, de alimentarea cu apă, asigurarea căldurii sau de distanța față de un oraș. În legislație sunt prevăzute, spre exemplu, și sporuri de până la 200%, pentru sate din Delta Dunării unde sunt probleme și mai mari.

„Legislația existentă nu a încurajat tinerii să urmeze o specialitate de tipul acesta, pentru că un tânăr absolvent de facultate nu are mii de euro pentru a cumpăra un praxis de la un medic. Ar trebui să existe o flexibilitate mai mare în ceea ce privește preluarea unor cabinete”, a completat Radu Țibichi, directorul general al CJAS Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?