România continuă eforturile de integrare în OCDE. A fost invitată în Grupul de Lucru Anti-Mită al organizației

România continuă eforturile de integrare în OCDE. A fost invitată în Grupul de Lucru Anti-Mită al organizației
Publicat: 18/04/2023, 18:03

România este una dintre țările care au candidat în mod oficial pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar țara noastră a făcut încă un pas pentru integrarea în această organizație internațională.

Guvernul de la București anunță, prin intermediul unui comunicat, că România a primit invitația de a face parte din Grupul de Lucru Anti-Mită (Working Group on Bribery) și de a adera la Convenția Anti-Mită a Organizației (”Convenția Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale”).

Invitația, transmisă prin intermediul scrisorii secretarului general al OCDE, Mathias Cormann către prim-ministrul Nicolae Ciucă, reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de către România, și în special de către Ministerul Justiției, pentru a se alătura acestui demers, constituind totodată, un angajament solid al țării noastre în direcția elaborării și implementării de politici eficiente în materia luptei anticorupție.

„De mai bine trei decenii, Grupul de lucru anti-mită acționează ca o forță motrică la nivel global, care promovează lupta împotriva coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale. Prin participarea în acest Grup de lucru, România va putea să ia parte la dezvoltarea și implementarea unor politici și practici eficiente în combaterea corupției, inclusiv prin creșterea conștientizării în rândul operatorilor economici cu privire la riscurile și consecințele dării de mită”, se arată în comunicat.

Convenția Anti-Mită a OCDE este unul dintre cele mai importante instrumente multilaterale anti-corupție. Aderarea la Convenție va contribui, pe de o parte, la consolidarea politicilor și practicilor anticorupție, iar, pe de altă parte, la creșterea vizibilității de țară prin promovarea experienței proprii a României în acest domeniu.

„Aderarea României la Convenția Anti-mită va crește reputația companiilor românești, contribuind la includerea acestor companii în lanțurile de aprovizionare la nivel global, facilitând câștigarea de contracte de achiziții publice în străinătate. Consolidarea încrederii de care se bucură România la nivel internațional se va concretiza, astfel, și prin atragerea de noi investitori străini responsabili, întrucât aderarea la Convenție transmite un semnal foarte puternic la nivel internațional în legătură cu respectarea de către România a standardelor și bunelor practici în materie de anti-corupție. Guvernul va continua în ritm susținut procesul de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație economică globală, care reunește state din care provin 90 la sută din investițiile străine directe”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă

Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare, a spus, recent, premierul Nicolae Ciucă.

România a fost invitată, în 2022, să înceapă procesul de aderare la OCDE.

„Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital”, a spus, joi, Nicolae Ciucă, în deschiderea evenimentului „ADERAREA LA OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...