România nu poate fabrica medicamente de ultimă generație. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: România a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente

România nu poate fabrica medicamente de ultimă generație. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: România a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente
Foto: Pixabay.com
Publicat: 19/02/2021, 11:47
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România trage un semnal de alarma in ceea ce priveste producerea de vaccinuri și medicamente de ultimă generație.

Reprezentanţii Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente atrag atenția că este imposibilă fabricarea de vaccinuri și medicamente de ultimă generație într-un orizont mai scurt de 3 ani. Mai ales că până la varianta finală, crearea unui vaccin reprezintă un proces complex.

În acest moment, fabricile din țară au de recuperat un regres tehnologic de un deceniu atunci când vine vorba de vaccinuri și medicamente de ultimă generație, necesare pacienților români sau celor din alte țări

România importă extrem de multe medicamente, în loc să fie un pol al dezvoltării domeniului farmaceutic. Romania produce mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației, subliniază Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente, și directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

„Tări precum Austria, Franța și Ungaria încep să acceseze fonduri europene din axa EU4Health”

„Dacă doresc să accelereze recuperarea, autoritățile trebuie să devina partenerii industriei pentru a accesa sursele de finanțare din fondurile europene sau din axa EU4Health, special creată de Uniunea Europeană pentru răspunsul sistemelor de sănătate la pandemii, inclusiv prin producția de medicamente și vaccinuri pe teritoriul UE. Între timp, țări precum Austria, Franța și Ungaria încep să acceseze aceste fonduri și să creeze situri mari de fabricație de vaccinuri și medicamente strategice pentru aprovizionarea întregii Uniuni Europene”, spune CEO-ul Terapia Cluj.

România, importator de vaccinuri și medicamente

„Spre deosebire de țări precum Polonia, Ungaria, Cehia și Slovenia care au dat importanță industriei farmaceutice și au investit în acest sector economic, România a regresat și a devenit un simplu importator de vaccinuri și medicamente, ajungând să producă mai puțin de 4% din consumul de medicamente al populației. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiții în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse dar și în formarea de personal calificat”, subliniază Dragoș Damian.

„Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente îi solicită premierului Florin Cîțu crearea unei Autorități Naționale a Medicamentului”

„Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente îi solicită premierului Florin Cîțu crearea unei Autorități Naționale a Medicamentului, aflată în subordinea Primului-Ministru, care să înceapă reconstrucția industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din țări non-UE precum și construcția de situri de fabricație și hub-uri de distribuție folosind fonduri europene și grant-uri guvernamentale din Planul Național de Redresare și Reziliență”, încheie Dragoș Damian.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva. Directorul PRIMER este Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic