România scoate bunuri de la REZERVELE DE STAT pentru a ajuta Turcia. O nouă echipă de salvatori va merge în zonele afectate de cutremure

România scoate bunuri de la REZERVELE DE STAT pentru a ajuta Turcia. O nouă echipă de salvatori va merge în zonele afectate de cutremure
Cutremur în Turcia și Siria - Foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Publicat: 08/02/2023, 10:16
Actualizat: 08/02/2023, 10:45

România sare în ajutorul Turciei, țară lovită luni de două cutremure majore, care au luat, până în prezent, peste 8700 de vieți. 

Așadar, pentru a putea oferi ajurorul de care Turcia are atât de multă nevoie, România va scoate de la rezervele de stat bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia.

”Luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, anunţă IGSU.

România scoate bunuri de la rezervele de stat pentru a ajuta Turcia

Hotărârea nou adoptată prevede suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU

De asemenea, s-a aprobat scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.

Ministerul Apărării Naţionale a fost abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase