România trimite două aeronave în Macedonia de Nord, pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație

România trimite două aeronave în Macedonia de Nord, pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/08/2021, 12:51

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat sâmbătă o hotărâre prin care România va trimite două aeronave în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație din această țară.

Astfel, potrivit deciziei, România va trimite în Macedonia de Nord două aeronave ale Ministerului Apărării Naționale (MApN), una de stingere incendii și alta pentru suport logistic.

„Art. 1 – (1) Se aprobă acordarea asistenței internaționale, cu titlu gratuit, pentru Republica Macedonia de Nord, constând în mobilizarea a două aeronave aparținând Ministerului Apărării Naționale în vederea acordării de sprijin privind stingerea incendiilor de pădure.

(2) Mijloacele aeriene prevăzute la alin. (1) vor desfășura după cum urmează:

  1. a) O aeronavă C27J Spartan va executa misiuni de stingere a incendiilor de pădure, pe o durată de până la 5 zile, începând cu data de 07.08.2021.
  2. b) O aeronavă de tip C130 Hercules va asigura transportul materialelor logistice necesare efectuării misiunilor de stingere, cu revenirea în țară după efectuarea transportului materialelor.

Art. 2 – În vederea coordonării cu autoritățile din Republica Macedonia de Nord, la misiunea de acordare a asistenței internaționale va participa și un ofițer de legătură din cadrul Direcției Generale pentru Protecție Civilă – Departamentul pentru Situații de Urgență.

Art. 3 – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale”, se arată în hotărârea adoptată sâmbătă.

România a trimis și pompieri în Grecia

Premierul Florin Cîțu a anunțat joi că România trimite echipe de pompieri în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor grave de vegetație cu care se confruntă această țară.

Acesta a declarat că este pentru prima dată când România trimite pompieri în Grecia.

„Autorităţile din Grecia au cerut ajutor pentru stingerea incendiilor, atât pentru aero, cât şi terestru. A fost acceptat din partea României ajutor terestru, este o premieră acest lucru, pentru prima oară trimitem acolo pompieri pentru a ajuta”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă

Comisia Europeană a anunțat, în cursul zilei de miercuri, că va trimite avioane, elicoptere și pompieri către Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord, țări afectate în ultimele zile de puternice incendii de vegetație, ca urmare a temperaturilor extreme din sudul Europei.

Astfel, două aeronave de tip Canadair sunt trimise în Italia, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Două avioane pentru intervenții în caz de incendiu vor fi trimise din Cipru către Grecia, alături de o echipă de pompieri care vor susține operațiunile de pe teren

Astfel, Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, deci instituția va suporta cel puțin trei sferturi din costuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase