UE trimite avioane, elicoptere și pompieri în mai multe țări din sudul Europei, pentru a lupta împotriva incendiilor

UE trimite avioane, elicoptere și pompieri în mai multe țări din sudul Europei, pentru a lupta împotriva incendiilor
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 04/08/2021, 21:07

Comisia Europeană a anunțat, în cursul zilei de miercuri, că va trimite avioane, elicoptere și pompieri către Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord, țări afectate în ultimele zile de puternice incendii de vegetație, ca urmare a temperaturilor extreme din sudul Europei.

Astfel, două aeronave de tip Canadair sunt trimise în Italia, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Două avioane pentru intervenții în caz de incendiu vor fi trimise din Cipru către Grecia, alături de o echipă de pompieri care vor susține operațiunile de pe teren, informează Digi24.

Două elicoptere destinate susţinerii operaţiunilor din Albania vor fi de asemenea trimise de Republica Cehă şi de Ţările de Jos, iar Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă

Astfel, Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, astfel că instituția va suporta cel puțin trei sferturi din costuri.

„Facem eforturi 24 de ore din 24 pentru a trimite ajutoarele în contextul în care incendiile fac ravagii în Europa. Protecţia civilă a Uniunii Europene veghează ca instrumentele noastre de luptă împotriva incendiilor active să fie utilizate la capacităţile lor maxime. Este vorba despre un excelent exemplu de solidaritate al Uniunii Europene în situaţii de urgenţă”, a declarat comisarul european responsabil cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, mulţumind ţărilor care şi-au adus contribuţia.

Uniunea Europeană a trimis deja trei bombardiere cu apă în Turcia, afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Incendiile, în care au murit opt oameni, devastează păduri şi terenuri agricole, precum şi zone locuite din regiunile de coastă.

În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau miercuri cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporţii la nord de Atena, unde 300 de persoane au fost evacuate marţi seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase