Romgaz negociază în exclusivitate pentru preluarea ExxonMobil România, care deține 50% din proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră

Romgaz negociază în exclusivitate pentru preluarea ExxonMobil România, care deține 50% din proiectul offshore Neptun Deep din Marea Neagră
În a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate, încheiată în ianuarie 2016, s-au descoperit acumulări de gaze / Sursa foto: ExxonMobil
Publicat: 18/06/2021, 15:05

Producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat în proporție de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei, a încheiat un acord de exclusivitate, pentru patru luni, privind negocierea pentru achiziția sucursașei din România a ExxonMobil, care deține jumătate din acordul de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom.

Conducerea Romgaz a anunțat, vineri, printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București, încheierea unui acord de exclusivitate privind negocierea tranzacției de achiziție a 100% din acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

„La data de 17.06.2021, S.N.G.N. Romgaz S.A. şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul acordă Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 Octombrie 2021) („Acordul de Exclusivitate”) cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă”, este anunțul transmis BVB semnat de directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude.

Traseul procedurii de achiziție a ExxonMobil România

Anunțul vine după o serie de pași făcuți de compania controlată de stat pentru preluarea acțiunilor ExxonMobil și, implicit, a jumătate din proiectul gazelor naturale de mare adâncime Neptin Deep.

În 30 martie, Romgaz a a înaintat către compania ExxonMobil o ofertă de preluare a participației acestei societăți în cadrul perimetrului Neptun Deep. „Procedura este organizată printr-o bancă intermediară, așteptăm cât mai curând posibil răspunsul companiei Exxon în raport cu oferta formulată de Romgaz, urmând ca, în cazul în care oferta noastră este una considerată atractivă, să procedăm la negocierea contractului pentru preluarea acestei participații”, a declarat Aristotel Marius Jude, directorul general al Romgaz, marți, în cadrul unei conferințe de presă, din 13 aprilie.

La acea dată, Aristotel Marius Jude a subliniat că Romgaz este pregătită să asigure finanțatarea pentru realizare tranzacției, care va fi una mixtă. „În ceea ce privește partea de finanțare, ce pot să vă pot să vă spun că Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorțiu de bănci finanțarea realizării acestui proiect. Plata participațiilor va fi asigurată atât din surse proprii, cât și din surse atrase, asta în condițiile și condiționat de acceptarea ofertei de către Exxon”, a precizat directorul general al Romgaz.

Actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă de anul trecut intenția statului de a intra în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră. „Ne dorim ca Romgaz să fie partener cu 50% în consorțiul cu OMV Petrom pentru a extrage împreună gazele din Marea Neagră. Va fi un parteneriat foarte frumos, să nu uităm că și OMV Petrom este tot o companie românească, Romgaz este tot companie românească, statul are și la OMV Petrom 20% acțiuni, e adevărat are 80% la Romgaz, dar este un consorțiu româno-român, evident și cu acționariat austriac, care ar putea să beneficieze de gaze românesști din Marea Neagră”, spunea ministrul Energiei, Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie a acestul an, înainte ca Romgaz să depună oferta angajantă.

Cooperare „pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagră”

Conform celui mai recent raport transmis BVB, Grupul Romgaz a înregistrat în primul trimestru al anului 2021 o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei și un profit net consolidat de peste 460 milioane de lei. Grupul Romgaz este format din SNGN Romgaz SA („Societatea”/„Romgaz”) ca societate mamă, Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL (“Depogaz”), filială deținută în proporție de 100% de Romgaz şi asociații SC Depomureş SA (40% pondere în capitalul social) şi SC Agri LNG Project Company SRL (25% pondere în capitalul social).

În cazul în care tranzacția cu Romgaz se va perfecta, operarea perimetrului va fi realizată de celălalt partener la concesiune, OMV Petrom, conform unui comunicat comun al producătorilor de gaze.

„OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Acestea sunt esențiale pentru securitatea energetica a României, pentru succesul tranziției energetice și pentru a genera creștere economică. În situația acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acționa ca operator al perimetrului Neptun Deep”, au transmis șefii celor două companii.

„Marea Neagră este o oportunitate unică pentru România și suntem angajați să contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experiența de peste 40 de ani ca operator în Marea Neagră și beneficiază, de asemenea, de capabilitățile internaționale în operațiuni de mare adâncime ale grupului OMV”, a declarat la acea dată Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Suntem pregătiți să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului”, preciza Aristotel Jude.

La cât sunt estimate zăcămintele din Neptun Deep

În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobile și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.

Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, a aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.233/2000, a fost inițial pe o perioadă de 30 de ani, iar ulterior, în 2019, a fost prelungit cu 15 ani. „Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde USD. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii şi capacităţilor de producţie offshore şi pentru exploatarea resurselor comerciale potenţiale”, se argumenta în hotărârea de prelungire a acordului.

Perimetrul Neptun Deep se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.500 km pătrați cu adâncimi ale apei care variază între 100 și 1.700 metri. Potrivit companiei OMV Petrom, peste 1,5 miliarde de dolari au fost investiți în explorare și evaluare în blocul Neptun între 2008 și 2016.

Potrivit OMV Petrom, în ianuarie 2016, s-a încheiat cu succes a doua campanie de foraj de explorare în apele de mare adâncime din zona românească a Mării Negre, cu șapte sonde săpate. Majoritatea dintre ele au descoperit acumulări de gaze naturale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ