Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Klaus Iohannis: ”Trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”

Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Klaus Iohannis: ”Trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”
Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO
Publicat: 27/07/2021, 14:22
Actualizat: 27/07/2021, 15:17

Situl Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul UNESCO, dar și în Patrimoniul mondial în pericol, printr-o decizie luată marți de Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO, reunit online la Fuzhou (China).

Această decizie a fost luată în urma recomandării Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS). De altfel, acest consiliu a recomandat ca experţii să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări şi controale, astfel încât ”să fie întreruptă cât mai rapid autorizaţia pentru exploatare minieră”.

Adrian Cioroianu – fost ambasador al României la UNESCO – a ținut să menționeze că ”nu toată localitatea Roşia Montană intră în UNESCO, ci doar o anumită arie”.

”Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor în pericol”, a precizat raportorul din partea ICOMOS.

Klaus Iohannis a salutat decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO

Președintele Klaus Iohannis a salutat, pe pagina sa de socializare, decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO, manifestându-și speranța că Roșia Montană se va transforma într-un ”model” în ceea ce privește ”punerea în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”.

”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a transmis președintele României în mediul online.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a anunțat, în mediul online, decizia luată de Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO.

”Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis astăzi că peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO!”, a notat premierul României.

Nicușor Dan: ”Locațiile din Patrimoniul UNESCO sunt generatoare de profit”

Nicușor Dan, edilul Capitalei, a postat – la rândul său – un mesaj pe pagina de socializare, scriind că includerea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO reprezintă ”cauza și victoria unei generații”, după o luptă care s-a desfășurat timp de două decenii.

Roșia Montană ar trebui să devină o atracție ”pentru vizitatorii din întreaga lume”, a mai scris Primarul General al Capitalei.

”Roșia Montană a fost înscrisă azi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cauza și victoria unei generații. Respect pentru toți cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Eugen David, Ștefania Simion, Mihai Goțiu, Stephanie Roth, Marius Harosa, Dumitru Dobrev (îi menționez aici doar pe cei de pe partea administrativ – juridică cu care am fost în contact), asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Declic și mulți alții. Avem acum obligația, ca societate, să facem din Roșia Montană o atracție pentru vizitatorii din întreaga lume. Locațiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, Locațiile din Patrimoniul UNESCO”, a conchis Nicușor Dan.

Dan Barna: ”Astăzi am primit o veste extraordinară”

Vicepremierul Dan Barna și-a manifestat bucuria tot în mediul online, notând că se poate vorbi despre victoria unei noi generații politice după decizia Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO.

Dan Barna este convins că această decizie va avea ca rezultat accesarea finanțărilor pentru protejarea patrmoniului, dar și ”investiții în activități economice”.

”Roșia Montană a fost inclusă astăzi în Patrimoniul Mondial UNESCO! Ne-am luptat ani de zile pentru protejarea istoriei și a mediului de la Roșia Montană, iar astăzi am primit o veste extraordinară. Am susținut activ încă de la început dosarul Roșia Montană la UNESCO și mă bucur că acest sit a reușit să obțină în sfârșit recunoașterea internațională.

E o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp- conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității. USR PLUS și-a asumat în programul de guvernare un angajament important: să protejăm și să punem în valoare patrimoniul cultural și ne ținem de cuvânt. Roșia Montană este o victorie majoră a noii generații politice!”, a notat Dan Barna pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloș: ”E o șansă unică la dezvoltare durabilă, o șansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin”

Fostul premier Dacian Cioloș își sărbătorește ziua de naștere și a scris, în mediul online, că ”nici nu putea să existe un cadou mai nimerit” într-o astfel de zi specială.

Includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO poate fi interpretată ca o ”șansă unică la dezvoltare durabilă”, mai scrie Dacian Cioloș, deschizând calea către ”găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică”.

”Este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea. Comunitatea din Roșia Montană, pe care o cunosc, merita această șansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar și alte organizații civice din țară s-au bătut ani în șir pentru această recunoaștere. E o șansă unică la dezvoltare durabilă, o șansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor.

Însă dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba în primul rând de găsirea unor soluții economice și sociale viabile și durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune. Felicitări tuturor celor care au crezut în această șansă și care au făcut posibil momentul de azi!”, a concluzionat Dacian Cioloș pe pagina sa de socializare.

Dosarul ”Roșia Montană” – întocmit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu – a fost depus la UNESCO pe data de 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

INP: ”Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană a fost, astfel, recunoscută”

După înscrierea peisajului minier de la Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, Institutul Patrimoniului Naţional (INP) a transmis – prin intermediul unui comunicat – că a fost răsplătită, astfel, munca de cercetare ştiinţifică, documentare şi conservare de aproape două decenii a specialiştilor.

”Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană – cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) şi (iv) definite de Convenţia Patrimoniului Mondial (…) ”Comunitatea din Roşia Montană – greu încercată în aceste zile de inundaţiile catastrofale din zonă – şi comunităţile patrimoniale din întreaga ţară sunt beneficiari ai acestui nou statut şi, în acelaşi timp, parteneri al Statului în programul de măsuri necesar a fi definit şi implementat pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului şi dezvoltarea durabilă a zonei”, a precizat INP.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?