Rusia întrerupe livrarea de gaze naturale către Finlanda. În urmă cu o săptămână, oprise și exportul de electricitate

Rusia întrerupe livrarea de gaze naturale către Finlanda. În urmă cu o săptămână, oprise și exportul de electricitate
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 20/05/2022, 17:50
Actualizat: 21/05/2022, 00:56

Rusia – prin compania Gazprom – va întrerupe, sâmbătă dimineață, gazul către Finlanda, a anunțat compania de stat finlandeză Gasum. În urmă cu o săptămână, rușii au oprit și exportul de electricitate spre Finlanda.

Acum, Gazprom Export a informat Gasum, vineri după-amiază, că livrările de gaze naturale către Finlanda – în baza contractului de furnizare al Gasum – vor fi întrerupte sâmbătă, 21 mai, la ora 07.00, potrivit Gasum.com.

Compania Gasum va continua să furnizeze gaze naturale clienților din Finlanda, din alte surse, prin conducta Balticconnector.

În acest context, directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, a încercat să asigure clienții că va exista suficient gaz în următoarele luni.

„Este foarte regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite. Cu toate acestea, ne-am pregătit cu atenție pentru această situație și, cu condiția să nu existe întreruperi în rețeaua de transport, vom putea să furnizăm gaz tuturor clienților noștri în următoarele luni”, a precizat directorul executiv al companiei Gasum, Mika Wiljanen.

Rușii au oprit și exportul de electricitate spre Finlanda, după ce statul nordic și-a exprimat intenția de a adera la NATO

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 mai), așa cum anunțase furnizorul rus, a precizat pentru AFP operatorul reţelei naţionale finlandeze.

Compania responsabilă de vânzarea de energie electrică către Finlanda, RAO Nordic, şi-a anunţat vineri, 13 mai, intenţia de a înceta livrările de la miezul nopţii, invocând restanţe de plată, în momentul în care Finlanda şi-a anunţat intenția de aderare la NATO, în contextul creat de războiul din Ucraina.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult