VIDEO | Rusia îşi schimbă strategia în războiul din Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 11/04/2022, 21:30
Actualizat: 11/04/2022, 21:34

Armata Rusiei s-a retras din regiunile Kiev și Cernihiv din nordul Ucrainei, pentru a se reconsolida în Belarus și în spatele propriilor granițe, spune Pentagonul. În același timp, ucrainenii au început să părăsească regiunile Donețk, Lugansk și Harkov. În aceste zone este așteptată o ofensivă rusească puternică. Astfel, oraşul Sloviansk, care se află la 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă important în următoarea perioadă.

În plus, ideea a fost întărită și de Vadim Denisenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne, care a afirmat că direcţiile cheie unde se vor desfăşura lupte sunt Sloviansk şi Barvinkove, din regiunea Harkov.

Oraşul Sloviansk are mai mult de 100.000 de locuitori, iar aceştia au fost îndemnaţi să evacueze oraşul, în timp ce forţele ucrainene se pregătesc să lupte împotriva ruşilor. Sloviansk este important pentru Ucraina, deoarece, în cazul în care ar fi cucerit, forţele ucrainene ar putea rămâne blocate în est.

De asemenea, va permite forțelor ruse de nord să se conecteze cu forțele sudice de-a lungul coastei. Dacă armata Ucrainei reuşeşte să opună rezistenţă, Rusia nu va putea controla regiunile Lugansk şi Doneţk, se arată într-o analiză CNN.

Sloviansk este, de asemenea, un nod de tranzit pentru zonă, cu linii de cale ferată și drumuri de importanță semnificativă. S-a observat de către analiști că rușii câștigând controlul asupra acesteia le-ar permite foarte mult capacitatea de a muta trupe și vehicule în estul Ucrainei.

Sloviansk este înconjurat pe trei laturi de oraşe controlate de ruşi – Izium la nord, Lugansk la est şi Doneţk la sud – dar se află mai la vest, blocând căile Rusiei spre teritoriul ucrainean.

Sloviansk a fost unul dintre punctele focale în primele etape ale conflictului pro-rus din 2014 din Ucraina, deoarece a fost primul oraș care a fost capturat de trupele militare susținute de Rusia. A fost reluat de forțele ucrainene în iulie 2014.

Institutul pentru Studiul Războiului apreciază că dacă forţele ruse nu cuceresc acest oraş „este puţin probabil ca atacurile frontale ruse în Donbas să reuşească să străpungă apărarea ucraineană, iar campania Rusiei pentru capturarea în totalitate a Lugansk şi Doneţk cel mai probabil va eșua”.

„Eforturile principale ale ocupanţilor se concentrează în prezent pe pregătirea operaţiunii ofensive în estul Ucrainei, cu scopul de a stabili un control total asupra teritoriilor regiunilor Doneţk şi Lugansk”, se menţionează într-un raport al armatei ucrainene.

Războiul din Ucraina a fost mult prea costisitor pentru Rusia, până acum. Mai mult decât atât, rușii nu au avut succesul pe care și-l imaginau. Chiar și așa, un înalt oficial de la Pentagon a declarat, sub anonimat, că trupele ruse s-ar putea îndrepta din nou spre Kiev în viitor şi că nu este clar dacă trupele care s-au retras se vor întoarce.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, diviziile ruseşti care se retrag din împrejurimile Kievului nu par că îşi vor „recăpăta eficienţa în luptă pentru o perioadă”.

Oficialii mai cred că Kremlinul dorește să obţină o victorie în Donbass până la tradiționala paradă a Rusiei de „Ziua Victoriei”, de pe 9 mai, o dată importantă în calendarul militar al Moscovei. Convingerea este că Rusia va acorda prioritate controlului regiunilor Donețk și Lugansk.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO nu a văzut „niciun indiciu” că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin de a controla întreaga Ucraină s-a schimbat, deşi Rusia îşi concentrează în prezent asaltul asupra teritoriului din estul ţării, războiul putând dura chiar ani de zile.

Forțele rusești care s-au retras din Kiev, însă, sunt uzate. În analiza CNN, experții spun că este puțin probabil ca ele să fie eficiente în altă parte.

Statul Major ucrainean a mai anunţat că se înregistrează „mişcări de armament şi echipament militar pe teritoriul Republicii Belarus” şi că, „în mare parte”, avioanele şi elicopterele ruse au fost transferate dinspre aerodromurile din Belarus către Rusia.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult