VIDEO | Rusia, o țară sancționată și izolată (DOCUMENTAR)

Publicat: 09/03/2022, 20:30
Actualizat: 09/03/2022, 21:04

Sancțiuni fără precedent pentru Rusia. Încă de la începutul invaziei în Ucraina, Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și Canada au aplicat o serie de sancținuni pentru a stopa războiul, însă fără succes. Chiar și așa, Rusia a devenit un stat cvasiizolat și detestat pe scena internațională.

„Putin este tot mai izolat în lume, dar în fața protestelor din toată lumea armata lui Putin merge înainte. Țintirea civililor se intensifică. Fiți siguri că UE și SUA vor continuă să stea alături de Ucraina. 194 țări membre care au votat pentru rezoluția care condamnă invazia Rusiei asupra Ucrainei, doar 4 s-au alăturat Rusiei și anume: Belarus, Siria, Coreea de Nord și Eritreea”, a declarat, recent, Ursula von der Leyen – președintele Comisiei Europene.

„Sancționăm datoria suverană a Rusiei. Asta înseamnă că tăiem finanțarea de către Vest a guvernului rus. Nu va mai putea lua bani de la Vest și nu va mai putea face comerț pe piețele noastre”, a declarat – la rândul său, președintele american Joe Biden.

Au fost aplicate trei pachete de măsuri restrictive

Primul pachet cuprinde:

  • măsuri restrictive specifice;
  • restricții privind relațiile economice cu zonele care nu sunt controlate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk;
  • restricții financiare.

Al doilea pachet cuprinde:

  • sancțiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, lui Serghei Lavrov și membrilor Dumei de Stat a Rusiei, printre alții;
  • sancțiuni economice.

Un al treilea pachet cuprinde:

  • furnizarea de echipamente și materiale pentru forțele armate ucrainene prin intermediul Instrumentului european pentru pace
  • o interdicție a survolării spațiului aerian al UE și a accesului la aeroporturile UE al operatorilor de transport de toate tipurile din Rusia
  • o interdicție asupra tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei
  • o interdicție privind accesul la SWIFT pentru șapte bănci ruse
  • suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deținute de stat Russia Today și Sputnik
  • sancțiuni individuale și economice împotriva Belarusului

Probabil, una dintre cele mai aspre sancțiuni este scoaterea unor bănci din Federația Rusă din sistemul de plăți bancare SWIFT, dar şi blocarea activelor Băncii Centrale a Moscovei care reprezintă o veritabilă „lovitură nucleară financiară”, după cum a declarat fostul director adjunct al Băncii Naționale Rusești.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești.

În plus, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, au impus restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale. Asta înseamnă că nu pot folosi aproximativ 630 de miliarde de dolari, pentru a ajuta la diminuarea impactul sancțiunilor.

Rusia nu va mai putea folosi decât banii pe care îi are fizic. Iar tranzacțiile internaționale nu vor mai fi simple schimbări într-un tabel. Rușii care au obligații în valută nu le vor putea onora.

Însă, nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, pentru că nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China. Banca națională a Rusiei dispune totuși de o rezervă în aur estimată la 130 de miliarde de dolari.

În urma sancțiunilor bancare și economice, moneda rusească a înregistrat minimul istoric. Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american și-și continuă deprecierea.

Izolarea internațională a lui Putin este fără precedent. State europene, precum Germania sau Ungaria, s-au alăturat UE în privința adoptării de sancțiuni dure.

De asemenea, acordul Ciprului în cazul decuplării băncilor rusești de la sistemul SWIFT, a fost și el important, această țară fiind o destinație pentru investitorii ruși.

Mai mult decât atât, deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina. Guvernul elveţian a luat măsuri şi pentru a putea primi mai rapid ucraineni fugiţi de războiul din ţara lor.

Uniunea Europeană a închis și spațiul aerian pentru avioanele rusești, inclusiv pentru survol. Măsura implică interzicerea tuturor aeronavelor civile și militare care zboară dinspre Rusia sau care aparțin unei companii rusești.

În urma acestei decizii, Moscova a răspuns prin închiderea spațiului aerian pentru zborurile comerciale și de tranzit din țările UE. Măsura este folosită pentru avioanele care au legături sau sunt înregistrate cu Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Bulgaria, Polonia, Cehia și România.

Sancțiuni au fost aplicate și în sport. UEFA a decis să mute finala ediţiei din acest an a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, după invazia rusă din Ucraina. Astfel, Rusia va pierde aproape circa 60-70 de milioane de euro.

Și Federaţia Internaţională de Motociclism, care organizează Campionatul Mondial de MotoGP, a luat măsuri precum suspendarea eliberării licențelor și a licențelor deja distribuite pentru Federația de Motociclism din Rusia și Federația Belarusă de Motociclism Sportiv, suspendarea înregistrării și anularea tuturor evenimentelor, cum ar fi reuniunile internaționale, campionatele mondiale și evenimentele cu premii care au loc în Rusia și Belarus.

Ironic, în tot acest tablou al sancțiunilor, este faptul că Rusia a fost întotdeauna împotriva comerțului liber, dar și a globalizarii. Acum, totul se întoarce împotriva ei.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte