VIDEO | Rușii, puși pe fugă de contraofensiva ucraineană (DOCUMENTAR)

Publicat: 11/05/2022, 19:30
Actualizat: 11/05/2022, 19:53

Contraofensiva ucraineană la nord-est de Harkov înregistrează progrese semnificative și probabil va avansa la granița cu Rusia în următoarele zile sau săptămâni. Forțele ruse s-ar fi retras în fața atacurilor ucrainene de succes și ar fi distrus trei poduri pentru a încetini avansul ucrainean.

În general, armatele distrug podurile doar dacă au decis în mare măsură că nu vor încerca să traverseze râul în cealaltă direcție curând.

Prin urmare, este puțin probabil ca forțele ruse să lanseze operațiuni de reluare a periferiei de nord-est a Harkovului eliberată de forțele ucrainene în viitorul apropiat.

Forțele ruse au distrus anterior mai multe poduri în timpul retragerii lor din regiunea Cernihiv – la fel și forțele ucrainene care s-au retras în fața ofensivei ruse din primele zile ale războiului.

Această ofensivă ucraineană este probabil menită să împingă forțele ruse din raza de artilerie a orașului Harkov și să conducă la granița cu regiunea Belgorod a Rusiei.

După cum a prognozat anterior Institutul pentru Studiul Războiului, contraofensiva ucraineană forțează unitățile ruse destinate să fie desfășurate în altă parte să se redistribuie pe frontul de la Harkov pentru a opri atacurile ucrainene.

Având în vedere ritmul avansurilor ucrainene, forțele ruse ar putea fi în imposibilitatea de a împiedica atacul să ajungă la graniță, chiar și cu întăriri suplimentare.

Forțele ucrainene nu amenință direct liniile de comunicație rusești către Izyum (Institutul pentru Studiul Războiului nu poate verifica pretențiile privind o contraofensivă ucraineană separată față de Izyum în acest moment), dar contraofensiva ucraineană demonstrează capabilități  promițătoare și ar putea crea condiții pentru operațiuni ofensive ulterioare în nord-estul Oblastului Harkov.

După toate indicațiile, forțele ruse vor anunța crearea unei Republici Populare Herson sau eventual anexarea forțată a Oblastului Herson, în viitorul apropiat, și intensifică măsurile de ocupație în Mariupol.

Se pare că forțele ruse își sporesc prezența de securitate atât în ​​Herson, cât și în Mariupol, inclusiv retragerea personalului din unitățile de luptă din prima linie pentru a proteja demnitarii ruși din Mariupol.

Liderul Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, a sosit la Herson pe 6 mai, iar oficialii locali de ocupație au declarat că regiunea „se va strădui să devină un subiect al Rusiei” și „va semăna cu ceva apropiat de Crimeea în ceea ce privește ritmul de dezvoltare”.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Kremlinul va forma probabil republici proxy ilegale sau va anexa direct zonele ocupate din sudul și estul Ucrainei pentru a-și consolida administrația de ocupație și pentru a încerca să desprindă definitiv aceste teritorii din Ucraina.

Efortul principal — Estul Ucrainei

Forțele ucrainene au continuat să respingă avansul rușilor către Barvinvoke (la sud-vest de Izyum) pe 7 mai, iar forțele Moscovei au abandonat probabil eforturile de a conduce direct spre sud-est, spre Slovyansk.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat un atac nereușit asupra Virnopillia (la aproximativ 25 km sud-vest de Izyum) pe 7 mai, iar imaginile de pe rețelele de socializare înfățișează mai multe vehicule blindate și tancuri rusești distruse.

Forțele ucrainene au respins, probabil, alte atacuri rusești direct la vest de Izyum, în satele Zavodi și Velyka Komyshuvakha, așa cum demonstrează filmările cu drone difuzate de forțele ucrainene.

Imaginile din satelit au reprezentat incendii chiar la nord-vest de Izyum, pe 6 mai, care ar putea indica bombardarea în desfășurare. Cu toate acestea, ISW nu a observat nicio înregistrare sau imagini ale avansurilor ucrainene, Statul Major ucrainean nu a revendicat niciun atac spre Izyum și nu se poate confirma în acest moment dacă forțele Kievului desfășoară o ofensivă către Izyum concomitent cu ofensiva în curs în jurul Harkovului.

Forțele ruse au continuat atacurile la sol împotriva acelorași orașe în care și-au concentrat operațiunile ofensive timp de câteva săptămâni – Rubizhne, Avdiivke, Oleksandrivka, Kreminna și Shandryholove – și, posibil, au capturat Popasna pe 7 mai.

Forțele ruse au continuat să bombardeze, de-a lungul întregii linii de contact, în estul Ucrainei, încercând să interzică mișcările ucrainene. Canalele LNR și pro-ruse Telegram au susținut că forțele ruse au capturat Popasna pe 7 mai, deși ISW nu poate verifica în mod independent această afirmație.

Utilizatorii rețelelor de socializare au raportat anterior elemente probabile ale Regimentului 68 de tancuri (din Divizia 150 de puști cu motor) care au acumulat la est de Popasna pe 6 mai.

Dacă forțele ruse au capturat cu succes Popasna sau vor face acest lucru în zilele următoare, probabil că vor încerca să avanseze mai spre vest, spre Bakhmut, înainte de a pivota spre nord, spre Siversk sau Slovyansk, deși este puțin probabil ca forțele ruse să ajungă rapid în aceste așezări.

Guvernul ucrainean a confirmat că ultimii civili rămași prinși în uzina Azovstal au fost evacuați pe 7 mai, deși un număr necunoscut de apărători ucraineni se află în continuare în subteranele combinatului.

DNR și mass-media rusă au susținut în mod fals că unii apărători ucraineni s-au predat forțelor ruse sub steaguri albe, dar unitățile ucrainene din interiorul fabricii au negat afirmația și au declarat că ambele părți au ridicat steaguri albe pentru a marca ruta de evacuare pentru civili.

Unitățile ucrainene rămase din Azovstal par puțin probabil să se predea, iar forțele ruse au continuat atacurile. Probabil că nu vom putea raporta vreo schimbare discretă în controlul terenului până când forțele ruse vor captura Azovstal în ansamblu, din cauza mediului informațional slab din Mariupol și a lipsei imaginilor directe sau a videoclipurilor cu luptele din interior.

Forțele ruse au distrus mai multe poduri pentru a încetini forțele ucrainene și ar putea efectua o retragere limitată la nord-est de orașul Harkov în fața contraofensivei ucrainene de succes din 7 mai. Statul Major ucrainean a raportat că forțele sale au recucerit Tsyrkuny, la 22 km nord-est de centrul orașului Harkov.

Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ruse au distrus trei poduri rutiere în Tsyrkuny și Rusky Tyshky, următorul oraș la nord-est către care forțele ucrainene avansează.

ISW nu poate confirma în mod independent că forțele ruse au distrus aceste poduri și s-au retras, deși forțele ruse au distrus mai multe poduri în timpul retragerii din regiunea Cernihiv și probabil că o vor face în jurul Harkovului.

Forțele ucrainene fac progrese semnificative și probabil că vor avansa până la granița cu Rusia în zilele următoare. Ministerul rus al Apărării a recunoscut în mod anormal că forțele ucrainene au recucerit Țirkuni (deoarece sursele militare ruse recunosc rareori vreun eșec), dar a susținut în mod fals că forțele ucrainene au folosit civili ca scuturi umane pentru a avansa la periferia Borșcivei – posibil în încercarea de a justifica eșecurile rusești.

Având în vedere ritmul actual al avansurilor ucrainene, forțele ruse ar putea să nu poată împiedica forțele ucrainene să ajungă la granița rusă, chiar și cu întăriri rusești suplimentare.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
De pe patul de moarte, un bărbat i-a mărturisit fiicei sale un secret teribil. Cine...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Un ciclon polar aduce ninsori în aproape toată ţara. Bucureştiul, acoperit de un strat de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
2023: Ce salariu are un polițist de la Rutieră? Cât poate câștiga un șef
Cine este omul care ar fi ucis-o pe Doina, românca din Franța?! Autoritățile vin cu...
Epidemie de rujeolă în România: ”Se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național” Anunțul...
Accident rutier grav în județul Suceava. O tânără a murit, iar soțul său se află...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Descoperire DE PROPORȚII în Arabia Saudită! Au DAT LOVITURA după ce...
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE pentru Teodosie! Anunțul făcut chiar acum de avocatul său
România, sub teroarea Rusiei. Amenințări cu războiul
Tradiții și superstiții de Moș Nicolae. La ce trebuie să fie atenți românii în data...
BANCUL ZILEI. Profesoara: Bulă, dacă ai într-un buzunar 150 de lei și în celălalt ai...