Salvatorii încă intervin la barajul Tăului Mare de la Roșia Montană. La cât a ajuns cota apei în lacul de acumulare

Publicat: 06/10/2022, 11:04

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au transmis, joi, că este încă în derulare intervenția la Barajul Lac de acumulare piscicolă Tăul Mare din Roșia Montană, acolo unde autoritățile au intrat în alertă în weekendul trecut după producerea unei avarii.

ISU Alba a anunțat, joi, că, pe parcursul nopții s-a refulat apa din lacul de acumulare cu patru motopompe de mare capacitate, o motopompă va interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Roșia Montană (zona locuită), iar o motopompă este pregătită să intervină în rezerva operativă.

Ce forțe sunt angrenate

De asemenea, au fost puse în funcțiune două conducte (DN 20P și 110) ce refulează apă prin sifonare și se lucrează pentru punerea în funcțiune a celei de-a treia conducte.

Potrivit ISU Alba, cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu aproape 3 metri – 294 cm – (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate în această dimineață de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), iar cele cinci persoane cazate la internatul școlar al Liceului din Abrud s-au întors la locuințe.

Inițial, Potrivit ISU Alba, în gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 de persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).

Față de situația raportată anterior nu au intervenit modificări cu privire la situația forțelor și mijloacele angrenate în misiune. Forțe și mijloace angrenate luni dimineața:

  • ISU Alba: 23 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de intervenție;
  • ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
  • IJJ Alba –  4 jandarmi cu 2 auto;
  • IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 auto;
  • SGA – 2 persoane cu 2 auto.

Vestea bune este și că, în ultimele 24 de ore la stația meteorologică Roșia Montană nu s-au înregistrat precipitații, a transmis ISU Alba, precizând că misiunea este în dinamică.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase