Sanitas cere Guvernului să își respecte promisiunile. Federația, nemulțumită de înghețarea salariilor

Sanitas cere Guvernului să își respecte promisiunile. Federația, nemulțumită de înghețarea salariilor
Sanitas cere Guvernului să își respecte promisiunile. Federația, nemulțumită de înghețarea salariilor. Sursa foto: Facebook/Federatia Sanitas din Romania
Publicat: 29/12/2020, 15:57

Federația Sanitas îi solicită Guvernului să își respecte promisiunile pe care le-a făcut angajaților din sistemul sanitar în perioada stării de urgență și stării de alertă în ceea ce privește creșterea salariilor.

Totodată, sindicaliștii avertizează că vor protesta față de blocarea Legii salarizării unitare, după cum informează agenția de presă MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al federației, din textul proiectului Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare se observă că Guvernul își propune blocarea aplicării etapizate a Legii salarizării unitare pentru unele categorii din sistemul sanitar și de asistență socială.

Sindicaliștii susțin că, astfel, personalul TESA, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele și asistenții sociali nu vor mai putea beneficia de dreptul de creștere a salariului de bază de la 1 ianuarie.

De asemenea, proiectul de ordonanță limitează veniturile salariaților cel mult la nivelul lunii decembrie 2020 ceea ce face imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată.

„Biroul Executiv a luat act de intenția vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariații din sănătate și asistență socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi”, se arată în comunicat.

Sanitas anunță că nu acceptă forma actuală a OUG

Sanitas somează, astfel, public Guvernul să își respecte promisiunile pe care le-a făcut angajaților din domeniul sanitar și din asistența socială în toată perioadă stării de urgență și a stării de alertă, „indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă”.

„De asemenea, atrage atenţia că nu va accepta declarația actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câștig al acestei ordonanțe este faptul că nu se taie salariile şi îi reaminteşte premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială iar caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: cu siguranță el se va permanentiza”, se mai arată în comunicat.

Sanitas anunță că nu va accepta actuala formă a Ordonanței de urgență și va recurge la toate mijloacele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile salariaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase