Scandal între Nicușor Dan și Gabriela Firea pe consolidarea Pasajului Unirii. „S-au făcut paranghelii, târguri…”

Scandal între Nicușor Dan și Gabriela Firea pe consolidarea Pasajului Unirii. „S-au făcut paranghelii, târguri...”
Gabriela Firea și Nicușor Dan
Publicat: 06/06/2022, 13:58

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat vehement în urma criticilor aduse fostul edil, Gabriela Firea, care i-a reproșat că în loc să caute soluții, preferă să scape de proiectele vitale pentru Capitală, cu referire la consolidarea Pasajului Unirii.

Nicușor Dan spune că Gabriela Firea a avut pe masă încă din 2017 o expertiză a mai multor obiective de infrastructură din București, inclusiv Pasajul Unirii, dar „s-a apucat cu nădejde de târguri, festivaluri și alte paranghelii din bani publici, amânând această problemă”.

„Pentru fostul primar general, propria nepăsare / incompetență ar trebui să fie prilej de reflecție, nu de noi scandaluri”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.


Gabriela Firea a avut pe masă, încă din anul 2017, o expertiză privind mai multe obiective de infrastructură din Capitală, inclusiv Pasajul Unirii, susține actualul primar general, în postarea sa.

„Cunoștea deci problema de la începutul mandatului și a avut la dispoziție trei ani ca s-o rezolve. În loc să se apuce imediat de treabă pornind de la acest studiu, «Doamna Altădată» s-a apucat cu nădejde de târguri, festivaluri și alte paranghelii din bani publici, amânând această problemă (și alte probleme reale ale Capitalei) fără nicio remușcare. A preferat niște spectaculoși iepurași gigantici unei plictisitoare consolidări de pasaj. Spre deosebire de ea, eu am reușit să mă înțeleg cu primarul PSD de sector pe această problemă a bucureștenilor. Oamenii vor ca lucrurile să se rezolve și nu-i interesează formulele instituționale găsite. Aș fi vrut, evident, ca bugetul de investiții al PMB să fie mai mare, ca să putem prinde în el și lucrări precum cele de la Piața Unirii. Chiar am fi putut s-o facem dacă n-ar fi trebuit să acoperim găurile lăsate de Gabriela Firea în mandatul ei de primar general”, a mai scris primarul general.

Reacția lui Nicușor Dan vine după ce Gabriela Firea a scris, într-o postare pe contul său de Facebook, că în loc să caute soluții, primarul general al Capitalei preferă să scape de proiecte esențiale pentru București.

„Un primar gospodar face, acţionează, clădeşte pentru locuitori, nu pasează răspunderea! Primarul general Nicuşor Dan nu e în stare să construiască nimic şi preferă să „arunce” la sectoare marile lucrări de investiţii. În loc să caute soluţii, Nicuşor Dan preferă să scape de proiecte esenţiale pentru Bucureşti. Nu e înţelepciune, ci fugă de răspundere! Cel mai bun exemplu este consolidarea Pasajului Unirii şi a planşeului de la Piaţa Unirii. Ambele proiecte erau în responsabilitatea primarului general Nicuşor Dan, cu expertize şi alte documente importante lăsate la îndemână în primărie de echipa Firea”, spune Firea.

„Prima expertiză tehnică serioasă a fost făcută în mandatul meu. Starea pasajului era una periculoasă şi pregătisem toate documentele pentru începerea lucrărilor de consolidare. Nicuşor Dan a găsit, însă, o altă soluţie pentru cele două lucrări complicate şi costisitoare: le-a “pasat” Primăriei Sectorului 4. Îl felicit pe Daniel Băluţă pentru decizia de a accepta să realizeze cele doua lucrări de consolidare şi sunt convinsă că împreună cu echipa sa va face o treabă foarte bună”, a mai spus Gabriela Firea.

Fostul edil a susținut că Nicușor Dan „face la fel și cu alte proiecte”, cum ar fi cu partea a doua a proiectului Nicolae Grigorescu – Vitan Bârzești, Pasajul Doamna Ghica și lucrarea din Prelungirea Ghencea.

„Am lăsat în Primăria Capitalei proiectul complet, iar primarul general trebuia doar să dea ordin de începere. Nu a fost în stare, iar de modernizarea şoselei se va ocupa Primăria Sectorului 3. A încercat să predea Pasajul Doamna Ghica către Primăria Sectorului 2 şi lucrarea din Prelungirea Ghencea către Primăria Sectorului 6. Către Primăria Sectorul 1 a cedat deja exproprierea unor clădiri de patrimoniu. Aceste lucrări sunt responsabilitatea Primăriei Capitalei şi a primarului general. În loc să consolideze podurile şi pasajele cu risc, Primăria Capitalei face un singur lucru pentru infrastructura din Bucureşti: marcaje rutiere. Sigur că sunt foarte utile şi importante, dar pentru traficul bucureştean sunt o picătură într-un pahar cu apă. Administraţia Străzilor ar trebui să aibă alte preocupări, mari, şi să se concentreze mai puţin pe lucruri mărunte şi contracte dubioase, aşa cum relatează presa”, a adăugat Gabriela Firea pe Facebook.

Pasajul Unirii, închis circulației din 20 iunie, pentru reabilitare

Lucrările de refacere a pasajului rutier de la Piața Unirii vor începe în jurul datei de 20 iunie și este preconizat să fie finalizate până la 1 septembrie, a anunțat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, joi, într-o conferință de presă.

„Pentru partea de punere în siguranţă a pasajului rutier (…), lucrările vor începe în jurul datei de 20 iunie, adică după ce şcolile şi grădiniţele îşi închid activitatea, şi depunem toate eforturile – şi sunt convins că vom reuşi acest lucru – să finalizăm până la data de 1 septembrie, astfel încât deranjul pe care-l creăm să fie redus la minim şi să profităm de perioada verii, în care traficul este uşor redus în Bucureşti. (…) Estimăm că vom opri circulaţia undeva în jurul datei de 20 iunie, astfel încât pe parcursul verii, până la începerea şcolii, să putem realiza integral aceste măsuri de punere în siguranţă”, a declarat Daniel Băluţă, potrivit Agerpres.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase