Scandal uriaș: Fostul președinte, extrădat sub acuzația de implicare în trafic de droguri

Scandal uriaș: Fostul președinte, extrădat sub acuzația de implicare în trafic de droguri
Scandal uriaș: Fostul președinte, extrădat sub acuzația de implicare în trafic de droguri / Foto: Pixabay / ilustrativ
Publicat: 22/04/2022, 10:35

Fostul președinte hondurian Juan Orlando Hernandez a fost extrădat, joi, în SUA, unde un tribunal din New York urmează să-l judece pentru presupusa implicare în traficarea a 500 de tone de cocaină, între 2014 și 2022. Pentru această acuzație, fostul lider de stat riscă închisoare pe viață.

Potrivit realitatea.net, Hernandez, în vârstă de 53 de ani, a fost adus cu avionul DEA (Agenția antidrog americană) și va apărea vineri în fața unui judecător din New York.

Fostul președinte a fost arestat la 15 februarie, după trei săptămâni de la instarea noului președinte de stânga Xiomara Castro în Honduras.

La 14 februarie, tribunalul federal din Manhattan a depus o cerere de extrădare pe numele lui Hernandez pentru presupusa participare la o grupare infracțională care a transportat peste 500 de tone de cocaină în SUA.

Honduras, transformat într-un „narco-stat”

Într-o declarație de presă dură, oficialul american de la Justiție, Merrick Garland, l-a acuzat că a abuzat de funcția de președinte al Hondurasului din 2014 până în 2022, pentru a face să funcționeze țara sa ca un narco-stat.

Casa Albă susține că Hernandez ar fi primit milioane de dolari de la carteluri și chiar un milionde de dolari mită de la celebrul El Chapo, în 2013, în schimbul promisiunii de a proteja traficul de droguri în Honduras.

Juan Orlando Hernandez și-a făcut o imagine de aliat al SUA în lupta antidrog, dar aceasta a fost spulberată, în urma acuzațiilor grave de implicare cu cartelurile.

Acesta se consideră însă o victimă a răzbunării și a complotului cartelurilor. Totuși, potrivit secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, fostul președinte hondurian „a comis sau facilitat acte de corupție și de trafic de droguri” și „a folosit veniturile astfel obținute pentru activități ilicite, pentru a finanța inclusiv campaniile politice”.

Hernandez ar fi oferit la schimb protecție celor mai importanți narcotraficanți, evitând arestarea și extrădarea lor.

În data de 1 aprilie 2022, autoritățile au confiscat mai multe proprietăți, active financiare, firme și bunuri ale familiei lui Hernandez.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase