Scriitorul Boris Akunin, plasat pe lista „extremiștilor și teoriștilor” de Moscova, după ce a condamnat public războiul lui Putin împotriva Ucrainei 

Scriitorul Boris Akunin, plasat pe lista „extremiștilor și teoriștilor” de Moscova, după ce a condamnat public războiul lui Putin împotriva Ucrainei 
Scriitorul Boris Akunin

Scriitorul Boris Akunin – care a părăsit Rusia în anul 2014 și trăiește la Londra – a fost plasat pe lista „extremiștilor și teoriștilor” de Moscova, după ce a condamnat public războiul lui Putin împotriva Ucrainei, iar pe numele său a fost deschis și un dosar penal.

Comisia de Investigații a Rusiei a transmis că a deschis un dosar penal împotriva lui Akunin sub acuzația de „justificare a terorismului” și răspândire de „știri false” despre armata rusă.

Akunin, în vârstă de 67 de ani, a precizat că este vorba despre un eveniment „aparent minor”, dar o etapă importantă, respectiv interzicerea cărților unui scriitor care este etichetat drept „terorist” în Rusia condusă de Vladimir Putin. Din nefericire, a mai scris Boris Akunin, nu este vorba despre un „vis rău”, ci de o realitate a Rusiei conduse de Vladimir Putin.

„Un eveniment aparent minor, interzicerea cărților, declararea unui scriitor drept terorist, este de fapt o etapă importantă. Cărțile nu au fost interzise în Rusia din perioada sovietică. Scriitorii nu au fost acuzați de terorism de la Marea Teroare.

Acesta nu este un vis rău, asta se întâmplă Rusiei în realitate, de fapt. Ai grijă de tine, nu te pierde dacă te afli în Federația Rusă. Și dacă ai plecat, dar îți este foarte greu într-o țară străină și te gândești să te întorci, nu te întoarce. Noaptea va deveni din ce în ce mai neagră. Dar apoi se vor ivi zori”, a scris Boris Akunin pe site-ul său.

  • Înanul 2008, Boris Akunin s-a pronunțat împotriva condamnării lui Mihail Hodorkovski, iar în anii 2011 și 2012 a participat la mitinguri și manifestații ale opoziției împotriva falsificării alegerilor.
  • În anul 2014, scriitorul s-a pronunțat împotriva anexării Crimeii de către Rusia și, în același an, s-a stabilit la Londra.
  • În luna februarie a anului 2022 a condamnat atacarea Ucrainei de către Rusia, iar în luna martie a aceluiași an a participat la crearea proiectului umanitar Rusia adevărată, cu scopul strângerii de ajutoare pentru refugiații ucraineni.

Editura Zaharov, care vinde cărțile lui Akunin, percheziționată

Anchetatorii ruși au percheziționat, marți, editura Zaharov, după ce aceasta a refuzat să nu mai vândă cărți ale scriitorului ruso-georgian Boris Akunin.

„Comisia de investigație vrea toate documentele pe care le deținem – contracte, plăți, totul – legate de Boris Akunin”, a declarat Irina Bogat, directorul editurii, pentru The Moscow Times

„Suntem singura editură care nu a emis o declarație sau nu a anunțat eliminarea cărților sale de pe site-ul nostru”, a mai precizat Irina Bogat.

Doar un singur angajat se afla la biroul editurii la momentul perchezițiilor, a mai declarat Irina Bogat. Când angajata a cerut să facă o fotografie a mandatului de percheziție, nu i s-a permis să facă acest lucru, iar telefonul i-a fost confiscat”, a dezvăluit ea.


Citește și:

Acuzat de CRIME DE RĂZBOI, Yan Petrovsky, mercenar rus din temuta grupare neo-nazistă „Rusich”, a fost arestat preventiv în Finlanda

ANALIZĂ | Maxim Mironov (IE Business School Madrid): „Este timpul ca Ucraina să colaboreze cu opoziția din Rusia ÎMPOTRIVA lui Putin, dușmanul comun”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor