Scriitorul Salman Rushdie lansează un nou roman, la aproape șase luni după atacul asupra sa

Scriitorul Salman Rushdie lansează un nou roman, la aproape șase luni după atacul asupra sa
Salman Rushdie / FOTO - Profimedia
Publicat: 25/01/2023, 22:25
Actualizat: 25/01/2023, 22:33

Scriitorul Salman Rushdie (75 de ani) lansează un nou roman, la aproape şase luni după ce a fost atacat. De altfel, autorul încă se recuperează, potrivit The New York Times.

Este vorba de „Victory City”, un roman scris sub forma unui text al unei epopei medievale sanscrite redescoperite, care vorbeşte despre crearea de mituri, arta narativă şi puterea persistentă a limbii.

Este o revenire aproape miraculoasă pe scena literară pentru Salman Rushdie, care s-a retras timp din viaţa publică pentru a se recupera după ce a fost înjunghiat cu brutalitate pe scenă, în vara anului trecut, la New York, în timpul unui eveniment cultural.

Atacul asupra sa a zguduit, atunci, lumea literară. Alţi scriitori şi personalităţi culturale şi-au exprimat indignarea şi s-au adunat la evenimente organizate în onoarea lui Salman Rushdie, împărtăşind poveşti personale despre el şi citind pasaje din romanele sale.

Acum, odată cu lansarea romanului „Victory City”, scriitorii se raliază din nou pentru a-l susţine pe Rushdie în activitatea sa.

Salman Rushdie a trimis cartea „Victory City” la Random House în decembrie 2021, iar editura a anunţat acest proiect în vara lui 2022, nu cu mult înainte ca Rushdie să fie atacat.

Acum, potrivit editorului său, Rushdie nu a fost disponibil pentru comentarii, scrie Agerpres.

În schimb, prietenii şi colegii săi scriitori au precizat că recuperarea autorului avansează, că acesta ţine legătura cu ei, că a început să planifice noi proiecte, că este la fel de amuzant, iar mintea sa rămâne la fel de ageră.

Salman Rushdie – scurtă biografie

Salman Rushdie se numără printre cei mai cunoscuţi scriitori din lume. El a publicat anterior 14 romane, adesea lucrări fantastice ce îmbină istoria şi politica cu elemente de realism magic.

Zeci de ani, Rushdie a fost venerat nu doar ca romancier, ci şi ca simbol al libertăţii de exprimare, după ce a continuat să scrie şi să critice public intoleranţa în pofida ameninţărilor cu moartea primite în urma publicării romanului său, „The Satanic Verses” („Versetele satanice”).

Născut la Mumbai (pe atunci Bombay), pe 19 iunie 1947, el a publicat primul său roman, „Grimus”, o poveste ştiinţifico-fantastică, în 1975.

În 1981, a publicat „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”), o fabulă cu elemente din realismul magic, a cărei acţiune se desfăşoară în India, la scurt timp după divizarea acesteia, carte care i-a adus trofeul Booker Prize şi i-a lansat cariera.

Şapte ani mai târziu, viaţa sa s-a schimbat radical după lansarea romanului „The Satanic Verses”, care conţine reprezentări pe care unii musulmani le-au considerat blasfemii.

La scurt timp, ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa, un decret al unui lider religios, prin care se cerea moartea lui Rushdie şi era stabilită o recompensă de 2,5 milioane de dolari pentru capul scriitorului.

Rushdie a stat ascuns aproape un deceniu, un adevărat calvar pe care îl povesteşte în cartea sa de memorii „Joseph Anton”.

După ce fatwa a fost ridicată, în 1998, Salman Rushdie părea să savureze din nou libertatea, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care i-au fost alături şi i-au apărat dreptul de a publica.

S-a mutat la New York şi a devenit o figură importantă a vieţii literare şi culturale a comunității, un real mentor pentru scriitorii mai tineri şi un tovarăş pentru cunoscuţii săi.

Această perioadă a fost, însă, curmată brusc în august anul trecut, când Rushdie a fost atacat pe scena Chautauqua Institution din vestul statului New York unde urma să susţină un discurs despre modul în care Statele Unite au devenit un port sigur pentru scriitori exilaţi.

În timp ce evenimentul era pe cale să înceapă, un tânăr de 24 de ani din New Jersey a luat cu asalt scena, potrivit procurorilor, şi l-a înjunghiat pe Rushdie în faţă şi în abdomen înainte de a fi îndepărtat de membri din public şi imobilizat.

Atacatorul, Hadi Matar, a pledat nevinovat pentru tentativa de omor de gradul doi şi atac armat.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Ce mesaj a transmis Florin Piersic Jr. în timp ce marele actor era supus unei...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Rusia retrage trupele. S-a ajuns la un acord. Kremlinul a confirmat
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Mihai Albu, diagnosticat cu o boală gravă. Prima reacție a celebrului designer: ”Voi lăsa timpul...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Vrei să trăiești mult și bine? Adrian Artene și Andreea Liptak îți dezvăluie SECRETUL |...