Se fac pași pentru Autostrada Unirii. Pe județul Iași, o parte din studiul de fezabilitate este aproape gata

Se fac pași pentru Autostrada Unirii. Pe județul Iași, o parte din studiul de fezabilitate este aproape gata
Publicat: 03/06/2022, 17:00

Autostrada Moldovei se lasă în continuare așteptată în județele din regiunea țării cu cei mai puțini kilometri de drumuri de mare viteză. O întâlnire care a avut loc vineri, la sediul Prefecturii din Iași a avut ca scop continuarea într-un ritm alert a proiectului, în momentul de față lucrându-se la studiul de fezabilitate.

În orice caz, singura finanțare certă pentru autostradă, care unește Ungheniul din Republica Moldova, prin Iași, de Târgu Mureș, străbătând munții, ar putea fi pe capetele traseului.

La întâlnirea de vineri de la Prefectură au participat reprezentanți ai instituției, prin prefectul Bogdan Cojocaru, ai Ministerului Transportului, prin activistul ieșean Cătălin Urtoi, devenit consilier al ministrului Sorin Grindeanu, și prin reprezentanți ai companiei Consitrans, care derulează studiul de fezabilitate și proiectarea tronsonului de autostradă Moțca – Iași – Ungheni – directorul general adjunct Petre Ene.

Prefectul a denumit întâlnirea ca fiind una istorică, insistând asupra faptului că de acum proiectul va fi urmărit atent de toți decidenții.

„Am avut astăzi o întâlnire, cred că putem să îi spunem istorică, este pentru prima dată când factorii politici sunt la aceeași masă, și cei din administrația locală și centrală, în așa fel încât să putem să punem umărul fiecare pe zona lui de competență în așa fel încât Autostrada A8 să depășească și eventuale alte probleme care apar de acum încolo”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Consilierul Ministrului Transporturilor, Cătălin Urtoi, a precizat că în cadrul discuțiilor de la Iași s-a convenit un program foarte clar care va fi transmis mai departe. El a lăsat să se înțeleagă că întârzierile sunt la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care trebuie să urmărească mult mai atent ceea ce se întâmplă.

„S-a convenit un program foarte clar, care va fi transmis mai departe la nivel de CNAIR și Ministerul Transporturilor. Acolo este marea problemă, urmează ca acest program să îl urmărim strict. Termenele sunt foarte strânse și asta ne-o impune termenul final propus pentru terminarea lucrărilor – 30 august 2026. De aici încoace, vorbim, trebuie luate decizii la nivel de CNAIR, pe care dacă nu le luăm în următoarele două săptămâni, fiecare zi de întârziere e un risc”, a precizat Cătălin Urtoi.

Cel mai încrezător de la întâlnire era directorul adjunct al companiei Consitrans. Aceștia au câștigat un proiect în valoare de 58 de milioane de lei cu CNAIR pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru construirea A8. Varianta de traseu propusă de aceștia în 2021 este mai scurtă cu aproape 3 kilometri față de varianta originală, din 2011, va avea circa 92 de kilometri în județul Iași și opt noduri rutiere. Au fost însă mai multe discuții legate de traseu, care inițial traversa zone urbane din periferia Iașului și erau presupuse sute de expropieri și de case demolate. În urma unor consultări, traseul care ocolește Iașul și merge spre Ungheni rămâne să fie revizuit.

Avem studiile geotehnice finalizate pe Moțca – Tg. Frumos

Directorul general adjunct a precizat că autostrada este proiectată în proporție de 90% de la Moțca până în localitatea Podu Iloaei, aflată la circa 40 de kilometri de Iași. După ce se aprobă traseul final Podu Iloaiei – Ungheni, vor fi începute studiile geotehnice ce trebuie finalizate până în luna septembrie, atunci urmând a fi gata și întreg studiul de fezabilitate pe acest întreg tronson.

„Primele tronsoane Moțca – Podu-Iloaiei sunt aproape gata: avem studiile geotehnice finalizate pe Moțca – Tg. Frumos și la finalul acestei luni finalizăm Tg. Frumos- Podu Iloaiei”, a declarat Petre Ene.

Autostrada A8 este numită și Autostrada Unirii, aceasta urmând a fi primul drum de mare viteză care străbate Carpații, legând regiunea istorică a Moldovei de Transilvania, în regiunea Târgu Frumos. Activistul civic Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a făcut o evaluare în prima parte a anului 2022 și a arătat că întârzierile sunt foarte mari la nivelul studiului de fezabilitate la A8. Pe tronsonul Ungheni – Iași – Târgul Neamț întârzierile erau estimate atunci la 4 luni, fiindcă studiile geotehnice erau întârziate și traseul nu era stabilit, iar pe tronsonul Târgu Neamț – Târgu Mureș, întârzierile au fost de cel puțin șase luni, conform estimărilor acestuia.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...