Secretar de stat în Ministerul Educației: Peste 10,5 milioane de teste rapide COVID-19 au ajuns deja în depozitele inspectoratelor școlare. Când încep testările

Secretar de stat în Ministerul Educației: Peste 10,5 milioane de teste rapide COVID-19 au ajuns deja în depozitele inspectoratelor școlare. Când încep testările
Test de salivă COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/01/2022, 15:03

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion a anunţat că 10.540.000 de teste rapide COVID pentru preşcolari, elevi şi personalul din învăţământ sunt deja în depozitele Inspectoratelor şcolare, astfel că, începând de marţi sau miercuri vor începe testările.

„În cursul zilelor de sâmbătă şi duminică, în depozitele Inspectoratelor şcolare au fost primite 10.540.000 de teste rapide (de salivă – n.r.) destinate preşcolarilor, elevilor şi personalului din învăţământ. Acestea sunt ambalate în kituri individuale sau de câte două. Marţi, acestea vor fi distribuite beneficiarilor, urmând a fi utilizate de îndată. În consecinţă, prima testare din săptămâna viitoare se va putea realiza marţi sau miercuri”, a informat, duminică, Sorin Ion, citat de Agerpres.

Luni, 24 ianuarie, este zi liberă legală, conform Codului Muncii.

Traseul achiziției

Achiziția a 18.500.000 de teste rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 a fost reluat după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins, ca nefondată, contestaţia depusă de un operator economic privind această achiziţie, a anunţat, vineri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Astăzi (vineri – n.r.), Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a invitat, la sediul instituţiei, cei patru promitenţi furnizori în vederea încheierii contractelor subsecvente pentru furnizarea a 18.500.000 bucăţi „Teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă. Dintre cele patru contracte subsecvente”, trei au fost semnate vineri de ambele părţi, urmând ca cel de-al patrulea să fie semnat pe 22 ianuarie. Primele 10.000.000 bucăţi teste vor fi recepţionate în cursul zilei de mâine (sâmbătă – n.r.), urmând ca în cursul aceleiaşi zile să fie transportate, cu camioanele IGSU, către Inspectoratele Şcolare Judeţene/Municipiul Bucureşti, conform planului de distribuţie elaborat de Ministerul Educaţiei, astfel încât acestea să fie disponibile în unităţile de învăţământ în cursul săptămânii viitoare”, arăta vineri, IGSU, într-un comunicat de presă.

În aceeași zi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

„Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe bază de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2). Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor”, a transmis ministrul, într-o postare pe Facebook.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult