Prima pagină » Actualitate » Secretul MOLDOVENCELOR pentru un cozonac pufos și o coajă lucioasă a fost dezvăluit. Ingredientele care fac diferența

Secretul MOLDOVENCELOR pentru un cozonac pufos și o coajă lucioasă a fost dezvăluit. Ingredientele care fac diferența

Secretul MOLDOVENCELOR pentru un cozonac pufos și o coajă lucioasă a fost dezvăluit. Ingredientele care fac diferența
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Cozonacul molodvenesc este vedetă la masa de Paște, în multe gospodării din România. Având o textură aerată și coaja ușor crocantă și lucioasă, acest desert traditional impresionează și astăzi.

Cu toate că ingredientele de bază par comune, făină, ouă, lapte, drojidie, zahăr și ulei, moldovencele mai adaugă un alt ingredient surprinzător care poate face diferența.

În Moldova, cozonacul nu este un simplu desert. El este considerat symbol al belșugului, al bucuriei și al muncii făcute cu suflet. În satele moldovenești, gospodinele încep pregătirile cu câteva zile înainte de Paște, atunci când frământatul aluatului devine un ritual în sine. Se respectă cu sfințenie fiecare pas, de la alegerea ingredientelor și până la lăsatul la dospit într-o camera caldă.

Astfel, unul dintre cele mai importante elemente este oul și aici intervine primul „secret”: gospodinele nu pun niciodată ouă reci, direct din frigider. Acestea sunt ținute la temperatura camerei sau chiar încălzite puțin, pentru a se încorpora mai ușor și pentru a ajuta aluatul să crească frumos.

Ingredientele necesare unui cozonac pufos

Un alt secret al moldovencelor este o lingură de smântână grasă. Acest ingredient, aparent banal, este cel care conferă aluatului o textură mai fină, mai elastică și un gust mai bogat.

Smântâna adăugată în compoziție înlocuiește o parte din grăsimea oferită de unt sau ulei și conferă un plus de frăgezime. Mai mult, cozonacul capătă o culoare mai gălbuie și o aroma ușor acrișoară, dar plăcută. Este important ca smântâna să fie una natural, cu minimum 20% grăsime, fără adaosuri. De regulă, se adaugă în faza de frământare, după ce toate celelalte ingrediente au fost incorporate.

Un alt detaliu important este frământarea. În Molodva, cozonacul nu se face în grabă. Aluatul se frământă cu mâna, cel puțin 45 de minute, iar în unele rețete chiar și o oră și jumătate. În timpul frământării se adaugă treptat uleiul sau untul topit, în funcție de preferințe, iar smântâna se adaugă în porții mici, amestecând constant până la omogenizare.

Coaja cozonacului moldovenesc trebuie să fie lucioasă, ușor crocantă și apetisantă. Se unge deci aluatul cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și o lingură de zahăr, înainte de a fi introdus în cuptor.

La final, după coacere, cozonacul se acoperă pentru câteva minute cu un prosop curat, pentru a păstra crusta moale, apoi se lasă la răcit pe un grătar de lemn.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Pe cine avantajează prezența mică la alegerile din București
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Rachete spațiale, aur ilegal și o misiune imposibilă a Legiunii Străine: De ce nu poate Europa să își apere frontiera din Amazon
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Empatie inteligentă: cum să îți pese fără să te epuizezi