Securitatea energetică devine o prioritate pe fondul crizei energetice globale. CEO Aramco: „Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei de astăzi”

Securitatea energetică devine o prioritate pe fondul crizei energetice globale. CEO Aramco: „Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei de astăzi”
Depozite de gaze / Sursa FOTO: oradesibiu.ro
Publicat: 11/11/2022, 17:07

Factorii de decizie politică și oficialii europeni din domeniul energiei nu au pierdut din vedere viziunea pe termen lung de a extinde producția de energie regenerabilă, însă securitatea energetică este în fruntea agendei la începutul sezonului de încălzire de iarnă, potrivit unei analize publicate de Oil Price. 

Narațiunea principală în sectorul energetic a trecut în ultimele luni de la un accent pus exclusiv pe obiectivele „net-zero”  (emisii de carbon) la transformarea sistemului energetic într-un astfel de sistem care să poată furniza energie sigură, accesibilă și mai curată.

Problema aprovizionării Europei cu gaz natural rusesc a arătat că cea mai sigură energie ar fi cea care provine din surse interne sau este cumpărată de la aliați, potrivit Oil Price.

„Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei energetice de astăzi, iar când economia globală va reveni din încetinirea actuală, mica capacitate de producție de petrol rămasă va fi distrusă. Investițiile în petrol și gaze s-au înjumătățit între 2014 și 2021. Creșterile din acest an sunt prea puține, prea târziu, prea scurte”, a spus CEO-ul Aramco, Amin Nasser.

Pachete de mai multe miliarde de dolari în UE pentru subvenții acordate populației

Criza energetică și transformarea de către Rusia a aprovizionării cu gaze către Europa în „armă” au avut un impact semnificativ asupra priorităților imediate ale factorilor de decizie. Guvernele din Europa se străduiesc să asigure o aprovizionare adecvată cu energie pentru iarnă și să finanțeze pachete de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față creșterii facturilor la gaz și electricitate.

În timp ce securitatea energetică este în fruntea agendei la începutul sezonului de încălzire de iarnă, factorii de decizie politică și oficialii din domeniul energiei nu au pierdut din vedere viziunea pe termen lung de a extinde în mod semnificativ generarea de energie regenerabilă pentru a înlocui o parte din consumul de combustibili fosili și a spori securitatea energetică.

Cu toate acestea, mesajul a devenit ceva mai echilibrat în acest an în comparație cu anii precedenți: obiectivele net-zero sunt „grozave”, dar a nu lăsa oamenii să înghețe iarna aceasta ar fi mai potrivit.

 Atât combustibilii fosili, cât și sursele regenerabile vor avea nevoie de mai multe investiții

Energia eoliană și solară din surse interne ar putea elimina unele nevoi de import de combustibili fosili. Dar asta va dura ani de zile. Între timp, combustibilii fosili vor fi cei care vor furniza energia de care are nevoie lumea. Atât combustibilii fosili, cât și sursele regenerabile vor avea nevoie de mai multe investiții pentru a satisface nevoia tot mai mare de energie a lumii, spun directorii din industrie și chiar Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

„Dacă aș întreba pe cineva din Europa în urmă cu doi sau trei ani ce vrea de la energie, ar fi spus aproape exclusiv zero emisii. Dacă îi întreb astăzi ce vor de la energie, ei vă vor spune inevitabil că vor un sistem energetic care să funcționeze. Un sistem energetic care funcționează este un sistem energetic care oferă lumii – Europa în acest exemplu – energie sigură, energie la prețuri accesibile și energie mai curată”, a spus Looney la conferința de energie ADIPEC de la Abu Dhabi săptămâna trecută.

Lecția pentru factorii de decizie este că, în loc de un Acord de la Paris care se concentrează pe emisii, poate că lumea are nevoie de un Paris care se concentrează pe rezolvarea trilemei energetice, a remarcat directorul executiv al BP.

„Lumea are nevoie de un plan nu doar pentru reducerea emisiilor, ci și de un plan care să abordeze securitatea și abordarea accesibilității”, a spus Looney.

Investitorii au evitat combustibilii fosili, ceea ce a dus la investiții mult mai mici în aprovizionarea cu petrol și gaze

În ultimii câțiva ani, finanțatorii s-au concentrat exclusiv pe realinierea portofoliilor de creditare și investiții cu emisii nete zero până în 2050, iar investitorii au evitat combustibilii fosili, ceea ce a dus la investiții mult mai mici în aprovizionarea cu petrol și gaze.

Ani de subinvestiții în producția de petrol și gaze sunt cauza principală a crizei energetice de astăzi, iar când economia globală va reveni din încetinirea actuală, mica capacitate de producție de petrol rămasă va fi distrusă, a declarat directorul executiv al Saudi Aramco, Amin Nasser, în septembrie. .

„Pentru că atunci când îi faci de rușine pe investitorii de petrol și gaze, demontezi centrale electrice pe bază de petrol și cărbune, nu reușești să diversifici sursele de energie (în special gaz), te opui terminalelor de recepție a GNL și respingi energia nucleară, planul tău de tranziție ar fi bine să fie corect”, a declarat Nasser.

Directorul executiv al Aramco și alți reprezentanți ai industriei au avertizat de ani de zile că investițiile în sursele convenționale de energie trebuie să crească și asta nu înseamnă că sursele regenerabile și alte forme de energie alternativă ar trebui ignorate.

Așa cum stau lucrurile, nivelul actual al investițiilor în petrol și gaze nu este suficient nici măcar pentru a menține ratele actuale de producție din cauza puțurilor mature, cu atât mai puțin pentru a crește capacitatea de producție.

„Acesta este momentul să creștem investițiile în petrol și gaze, în special dezvoltarea capacității. Și cel puțin această criză a convins în sfârșit oamenii că avem nevoie de un plan de tranziție energetică mai credibil”, a spus Nasser de la Aramco.

Investițiile în surse regenerabile vor trebui, de asemenea, să crească dacă lumea are șansa de a ajunge la „zero net”.

Investițiile în surse regenerabile trebuie să se tripleze până la 1,3 trilioane de dolari

Investițiile în surse regenerabile trebuie să se tripleze până la 1,3 trilioane de dolari anual până în 2030, dacă lumea dorește să ajungă la zero emisii nete până în 2050, a declarat luna trecută AIE. Generarea de energie electrică din surse regenerabile trebuie să înregistreze una dintre cele mai mari creșteri ale investițiilor în scenariul cu emisii nete zero (NZE), crescând de la 390 de miliarde de dolari în ultimii ani la 1,3 trilioane de dolari până în 2030. Acest nivel de cheltuieli anuale în 2030 ar fi egal cu cel mai ridicat nivelul cheltuit vreodată pentru aprovizionarea cu combustibili fosili, 1,3 trilioane de dolari cheltuiți pentru combustibili fosili în 2014, a spus AIE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?