Șeful Pentagonului și Serghei Șoigu, prima discuție telefonică de la invadarea Ucrainei. Ce au stabilit cei doi în peste o oră de dialog

Șeful Pentagonului și Serghei Șoigu, prima discuție telefonică de la invadarea Ucrainei. Ce au stabilit cei doi în peste o oră de dialog
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu / FOTO: agora.md
Publicat: 13/05/2022, 22:45

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, vineri seara, pentru prima oară de când rușii au invadat Ucraina. În cadrul conversației, Austin i-a cerut lui Șoigu un armistițiu imediat în Ucraina.

Un oficial american a declarat, sub condiția anonimatului, că apelul telefonic între Austin și Șoigu a durat aproximativ o oră, nu a rezolvat vreo problemă specifică și nici nu a dus la vreo schimbare directă de abordare a rușilor în ce privește războiul de agresiune pe care îl duc împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Tonul dialogului între oficialii american și rus a fost descris de sursa citată drept „profestionist”. Agenția rusă TASS a precizat, de asemenea, că apelul a fost „inițiat de partea americană” și că au fost discutate „probleme de securitate internațională, inclusiv situația din Ucraina”.

Austin a încercat de mai multe ori să inițieze un dialog cu ministrul rus de când a început invazia, însă oficialii americani spun că Kremlinul nu a părut interesat să răspundă. Secretarul american a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicații, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Foto: Profimedia