Va fi lăsat Putin să apese pe butonul nuclear? Comandanții liderului de la Kremlin ar putea spune nu: ”Dacă nu va mai fi peste trei sau șase luni, cine îi va mai proteja?”

Va fi lăsat Putin să apese pe butonul nuclear? Comandanții liderului de la Kremlin ar putea spune nu: ”Dacă nu va mai fi peste trei sau șase luni, cine îi va mai proteja?”
Vladimir Putin / Sursă foto: Shutterstock

Persuasiv, orgolios și ostentativ, Vladimir Putin a lăsat loc, după invadarea Ucrainei, și pentru speculații referitoare la o eventuală utilizare a armei nucleare. Numai că o astfel de ipoteză de lucru pornește și de la premisa că anturajul militar din jurul său s-ar putea opune.

Jurnalistul bulgar Hristo Grozev, conducătorul grupului internațional de investigații Bellingcat, a oferit informații ”din apropierea președintelui Rusiei”.

În timpul unui interviu cu jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, Hristo Grozev a fost întrebat dacă Vladimir Putin este sau doar pare bolnav, cu atât mai mult cu cât acesta – fiind și Comandantul Suprem al Armatei Federației Ruse – are în ”fișa de post” și butonul nuclear, iar perspectiva unei decizii îngrozitoare induce temeri justificate.

”Nu pot vorbi fără informații clare, dar știm că oligarhii din cel mai apropiat cerc al său susțin asta. Știm, de asemenea, că serviciul secret al Federației Ruse FSB (n.red. – Serviciul Federal de Securitate, succesorul temutului KGB) a trimis o scrisoare în urmă cu aproximativ o lună tuturor șefilor regionali FSB. Scria: «Dacă auziți că are o boală foarte gravă, insistăm să nu fiți atenți»”. Deci toți au crezut că asta înseamnă exact opusul”, a spus Grozev.

”Oamenii apropiați cred că nu este deloc în regulă din punct de vedere al sănătății”

Jurnalistul bulgar Hristo Grozev a ținut să precizeze, în timpul aceluiași interviu, că nu prezintă o importanță covârșitoare o eventuală boală a lui Vladimir Putin.

Este foarte importantă, însă, părerea celor care se află în anturajul său restrâns, or aceștia – pornind de la premisa că liderul lor este bolnav – pot spune ”Nu” în eventualitatea în care acesta ar decide să utilizeze arma nucleară. Iar teama lor cea mai mare ar fi aceea că – nemaifiind Putin la putere, după un interval de timp – nu vor mai putea fi protejați și ar putea ajunge în fața unui tribunal gen Nürnberg”.

”Cred că nu contează atât de mult dacă este pe moarte sau grav bolnav, ceea ce contează este că oamenii din jurul lui cred așa. Cred că acest factor, că oamenii apropiați cred că nu este deloc în regulă din punct de vedere al sănătății, diminuează riscul ca aceștia să se supună ordinului său de a apăsa butonul nuclear. Se gândesc că, dacă Putin nu va mai fi peste trei sau șase luni, cine îi va mai proteja de un proces de genul celui de la Nürnberg?”, a mai spus Hristo Grozev.

Specialiști, despre starea de sănătate lui Vladimir Putin

Un videoclip publicat recent de Kremlin în înfățișează pe Vladimir Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. John Hardy – de la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie – spune că este foarte puțin probabil ca un neurolog care se respectă să comenteze despre starea de sănătate a președintelui rus fără să îl poată examina înainte. Hardy a subliniat că nu este neurolog, dar că face aceste comentarii din postura cuiva care a studiat bolile neurologice.

”Niciun semn de Parkinson din punctul meu de vedere. Nu arăta bine, dar nu este vorba despre boala Parkinson”, a declarat John Hardy.

Şi Ray Chadhuri, neurolog la Universitatea din Londra, a dezminţit zvonurile potrivit cărora Putin ar suferi de boala Parkinson.

”Privind clipul scurt, nu găsesc nicio dovadă să pot spune că Putin suferă de Parkinson”, a spus Chadhuri.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii